Indexi – ”Plima” / “Ugasila je plamen”, “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla”

Prosinac – 1972.

Bila su to vremena kad se progresivni miješao s festivalskom modom, jer tada kao i danas, od progresivne muzike se nije moglo preživjeti. Sve grupe tog doba su „vozile paralelne modove“, pa tako grupa Indexi, koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bila jedna od najvećih u prog komuni.

Ugovori za snimanje albuma su se teško dobivali, tako da je prije ulaska u studio za snimanje prvog albuma, (koji je snimljen 1974. godine), bend iz sebe imao pregršt singlica i jedan EP.

A taj EP je bio velik, kao planina. ”Plima”, “Ugasila je plamen”, “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla”, redom antologijska ostvarenja, od kojih je „Plima“ izdržala zub vremena i ravnopravno se upisala u sam vrh ostvarenja na našim prostorima. Da se razumijemo, ni druge dvije kompozicije nisu ništa manje dobre, pogotovo „Ugasila je plamen“, za koju sam u pripremni ovog članka našao  pridjev „remek djelo“. Vjerujem da pravi status i nije daleko od toga.

„Plima“ je snimljena 1968. godine, a izdana tek 1972. godine, kao uvod u prvi album grupe. Komponirali su je Davorin Popoviċ i Kornelije Kovač, dok je poznati riff djelo gitariste Slobodana “Bode” Kovačevića.
I tu ima jedan kuriozitet. Naime, kao autor teksta se u prvim godinama od izdavanja EP-a navodio  Davorin Popović, jer je tako bilo napisano na kućištu trake sa snimkom, a u biti, autor teksta je bio Kornelije Kovač, tada bivši klavijaturista benda koji se zatekao u studiju kad je grupa snimala instrumentalnu matricu za koju još nisu imali tekst. Na to je Bata ponudio svoj ….

Nažalost, taj uvod se nikad nije materijalizirao u obliku albuma kojeg je grupa željela. Prvobitna ideja je bila da album bude u potpunosti prog orijentiran (i mogu samo zamisliti kako bi zvučao, nažalost), no, diskografske kuće su ga redom odbijale, jer su bile svjesne hitoidnog potencijala grupe s kompozicijama koje su redom dolazile na top liste i pobjeđivale na festivalima ( i zarađivale!). Bila je to u punom smislu ona negativna strana sjedanja na dvije stolice i vožnje na dva kolosijeka.

No, povijest je ispisana i o njoj ako ne krenemo u revizionizam, nema smisla raspravljati.

I još jedna informacija vezana za samu pjesmu „Plima“. U vrijeme kad je lansirana (1972. godina), odnosno par mjeseci naklon, kružila je informacija da je u originalnoj verziji stigla u UK i tu se čak popela na top listu singlica, i to na #4. mjesto. Danas o tome nama spomena, i vjerujem da bi bar netko naglasio tu činjenicu da je bila istinita.

To ne umanjuje važnost koju ova pjesma i cijeli EP ima u muzičkim zbivanja tog doba.

Ovo je bilo briljantno izdanje koje dan danas izaziva nepodijeljeno divljenje svih koje vole muziku!


Indexi – ”Plima” / “Ugasila je plamen”, “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci