John Newton
1725. – 1807.

Prosinac – 1807.

Ime John Newton danas nikome ništa ne znači. Ništa neobično jer je preminuo 21. Prosinca 1807. godine.

Pa i njegov životopis nije nešto s čime bi se danas netko dičio, jer je veliki dio svog života proveo u poslu s trgovinom robova. To mu je toliko dobro išlo da je nakon kapetanskog položaja na brodovima koji su prevozili robove, nastavio „u struci“ te postao jedna od najvećih trgovaca, posrednika robljem.

No, u jednom trenutku se počeo premišljati o životnom putu, i vjerojatno iz tog razloga se okreće vjeri, te postaje svećenik anglikanske crkve.

U toj fazi života posvećuje se umjetnosti, te sklada crkvene pjesme i himne, po kojima će i ostati poznat u umjetnosti. Njegovo prijateljstvo s pjesnikom William Cowperom je rezultiralo s nekoliko radova od kojih je danas najinteresantnija himna “Faith’s Review and Expectation”.
Zvuči poznato?
Dakako da ne, ali otvorenje ove himne je pak svima znano. Radi se melodiji koja je danas poznata i egzistira kao samostojeće djelo, “Amazing Grace”.

Napisana kao osobna ispovijed autora, kompozicija se instant prepoznaje kao izuzetno spiritualno djelo, te egzistira, kako unutar zidova crkve pod kojom je nastala, tako i na svjetovnim prostorima.

U biti, oslobađajući se okova dogme, mnoga djela crkvene muzike postaju neka vrst općeg dobra koje se poistovjetilo sa situacijama u životu, pa tako i  “Amazing Grace”.

Njeno izvođenje na proslavama i pogotovo crkvenim procesijama nosi ovo djelo u besmrtnost i kao “Stille Nacht, Heilige Nacht”, postaju dio našeg života i slavlja trenutka.

Besmrtnost je ono za čime žude svi umjetnici na svijetu, malo ih je uspjelo u tome, a još manje je bilo onih koji su taj status postigli skoro pa slučajno. John Newton je jedan od tih. Pa iako nitko danas ne zna za njega, njegovo djelo živi i živjet će dok je vijeka.


‘Amazing Grace’ first/earliest/oldest/original recording – 1922 by ‘Original Sacred Harp Choir’

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci