The Residents – “Santa Dog”

Prosinac – 1972.

Kad su the Residents stigli u San Francisco, shvatili su da će teško, ako ikako pronaći izdavača za svoja muzička djela. Već u toj embrionalnoj fazi postojanja grupe bilo je jasno da je jednini način da grupa ili još bolje, kolektiv, opstane jest da osnuju vlastitu diskografsku kuću. Time su sebi priskrbili ne samo titulu pionira ovakvog pristupa i zaštite svojih prava, te izdavanja albuma i multimedijalnih projekata, već i neophodnu umjetničku slobodu, koju im ni jedna etablirana diskografska kuća sigurno ne bi dala.

Stoga je tog prosinca 1972. godine osnovana Ralph Records!

Prvo izdanje novoosnovane kuće je bilo dakako EP the Residents, “Santa Dog”, tada kreditirano na Residents, Uninc, kako su se prvo zvali.
Već na ovom, prvom izdanju the Residents su se izdvojili od armije s kojom su krenuli u pohod na muzički Olimp, ne samo pristupom i avangardnim štihom, već i inovacijama koje će stvarati cijelog kreativnog života, (a to znači, do danas!).

Naime, na EP-u se nalaze četiri kompozicije, sazdane od uvrnute, ali smislene lirike, eksperimenta s trakama (loops i reverse), i … , po prvi put u povijesti muzičke industrije, na EP-u se nalaze samplovi koje eksploatiraju. (vjerujem da ne treba napominjati da je vrijeme samplova u širokoj primjeni ušlo tek na prelazu stoljeća!).

EP- je izdan u malo tiraži, tako da danas predstavlja konektorski raritet. (O cijenama je nepristojno govoriti u tom kontekstu.)

No, ono što treba naglasiti, album je poslan svim poznanicama, rodbini, itd, ali i Frank Zappi i Richardu Nixonu. Nixon ga je odbio primiti, dok Zappi nije uručen (zbog danas nepoznatog razloga).

No, bili su to promišljeni potezi za stvaranje ozračja proboja grupe u muzički milje u kojem će stvori posebnu ladicu, oslonjenu na DADA pokret, sve skupa umotano u meku rock oblatnu, koja će ipak rijetko provirivati iz avangardnog oklopa.

Interesantno je još i to, da su sve kompozicije kreditirane izmišljenim likovima, što će postati skoro pa stalna praksa na sljedećim izdanjima grupe.

EP “Santa Dog” sadrži sve ono po čemu će the Residents postati ono što jesu i biti uvod u diskografiju toliko bogatu da vjerojatno ni sami članovi ne bi znali u svako doba dana nabrojiti bar većinu albuma i projekata koje su kreirali.

I da, the Residents su bili i ostali najveća avangardna grupa današnjice koja je uspjela obasjati main stream, nikad mu se ne priključivši, niti ga pozvavši sebi.
To su ostavili drugima.


The Residents – “Santa Dog” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci