Enya

O inspiraciji, samoći i životu u dvorcu

U Killiney-ju, selu na obali oceana udaljenom 45 minuta vožnje od Dublina, prošećite pored ogromnog javnog parka, gdje staze prolaze pored megalita i obeliska, pa odatle šetnjom niz cestu, i kroz kamena vrata koja sužavaju ionako krivudavu cestu. Ovdje ćete proći pored skupina šetača sa zlatnim retriverima, zaogrnutim u čvrste jakne neupadljivih boja. Ti šetači ne zastaju kad prođu mjesto u kamenom zidu gdje legitimna kupola viri preko masivnih drvenih vrata, gdje, ako bolje pogledate, možete vidjeti šav u kamenom zidu gdje su dodane četiri dodatne stepenice od kamena kad se tu Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin ili poznatija kao Enya uselila kasnih ’90-ih.

No, Enya se rijetko viđa izvan zidina svog viktorijanskog dvorca.

Iako je stekla vatrene obožavatelje diljem svijeta, ona radije živi iza glazbe i rijetko se javno pojavljuje.

Nikad se nije udavala, ni imala djece.

Njezin izgled, kao i njezin zvuk, znatno se razlikuje od normi glazbene slavne osobe: crna kosa ošišana na kratko, koža od alabastera i tamne skupljene oči, odjevena u baršun ili često arturijansku odjeću. Kao da je žena iz davnih vremena, poznata po svojoj ljepoti i glasu, presađena u sadašnjost. Ona nadilazi stoljeća, nadilazi trendove, kulture.


Enya – “Adeste, Fideles”

Čini se da njen izgled, kao i zvuk, postoje izvan vremena. U njenim pjesmama nema referenci na moderne pojmove, tehnološke ili tome slično: samo emocije, valovi, krajolici, vrijeme i jednostavnost čežnje.

Enya je elementarna: sveta bez religije. Njezina je karijera poput kontinuirane note: jedan ton, ali bogat, zaštićen, barem do sada, od hirova doba i industrije. Bile su potrebne godine rada, pažljivo njegovane misterije, kontinuirane samozatajnosti, da postane neizbježno i vječno.

Možda njena privlačnost nema baš nikakve veze s njom, ili njenim dvorcem, ili Irskom, iako sve te stvari predstavljaju odgovarajuću karizmu. Umjesto toga, privlačnost je nešto poput nostalgije – za trenutak u vlastitom životu, možda, ali još vjerojatnije, za vremenom koje možda niste ni doživjeli, koje možda nitko živ nije. Ona je jednostavno najsuvremenija u dugoj lozi uzdignutih harmonija koje, u svom ambijentu, svojoj posvemašnjoj fleksibilnosti popunjavaju obrise naših psiholoških potreba, nazvanih eskapističkim, ili pak banalnim, ili čak otrcanim – ali koje se mogu oblikovati da znače bilo šta bilo kome.

Svojom mješavinom tradicionalnih melodija, sintetiziranih pozadina i klasičnih motiva, godinama je njena glazba tretirana kao kulturna poanta, jezivo umirujući soundtrack koji obuhvaća sveto trojstvo kreativnih nastojanja: intelekta, emocije i mašte.


Enya – “O Come, O Come, Emmanuel”

Ova glazba teži dubljem utjecaju, istražuje raspoloženja, teksture i sjećanja na način koji se uvlači u podsvijest i poziva nas da slikamo vlastite slike. Glazba koja prvenstveno govori o udaljenosti: između epoha, između ljudi, između zvijezda. Eterične pjesme kao svjedočanstvo vrijednosti nježnosti i ljepote, osobina koje su kroz povijest bile kategorizirane kao ženstvene. A svojim je glasom stvorila vlastiti svijet.

Rezultat je jedinstveni zvuk – nestvaran, nezemaljski, na momente sablasan i nadasve duhovan.

I kao da dijeli tu neizrecivu, slabašnu silu koja nas međusobno povezuje s boli i radošću drugih. Ako vas spominjanje duše ili duha sprječava da shvatite što mislim, nazovite to kako god želite. Naša važna, nematerijalna bit – to je ono što Enya usmjerava u svoju glazbu.

Stoga, bez napora izaziva i osjećaje nade i nostalgije, podsjećajući nas na ljepotu i čaroliju zime, uz dodatak tekstova s ​​blagdanskom tematikom i sezonskih motiva.


Enya – “Oíche Chiúin”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci