Dave Edmunds – “Closer to the Flame”

Prosinac – 1989.

Dave Edmunds lansira deseti solo album „Closer to the Flame“.

Ovaj je velški gitarista najpoznatiji marginalac Otočkog rocka. Možda je riječ „marginalac“ prejaka, ali činjenica jest da onda, a pogotovo danas, malo tko zna za njega u punom smislu te riječi.

Iako je s Love Sculpture postigao „skoro pa“ međunarodni uspjeh, imao je i veliki hit, obradu Khachaturianove teme „Sabre Dance“, i potom veoma uspješne kolaboracije s eminentnim glazbenicima svog doba, pa i uspješne solo albume. Nije mu pomoglo ni to što je svojevremeno imao hit na top listi i to na prvom mjestu (obrada Dave Bartholomew pjesme u izvedbi Smiley Lewisa, “I Hear You Knocking”).

Pomalo čudi činjenica da pored svega nabrojenog, status ovog umjetnika je ostao u sjeni. Jedino što bode oči u tom slučaju jest nedostatak medijske promidžbe, ili drugim riječima, da je imao managera kalibra Peter Granta, danas bi sigurno bio veliko ime, ovako, ….


Dave Edmunds – “King Of Love”

Interesantan je taj „ping pong“ efekt s dvije strane Atlantika. Naime, singlica skinuta s albuma “King of Love”, dolazi na #68. mjesto u UK top liste singlica, dok album ne bilježi posjetu ovoj listi. S druge strane, Billboard ga dočekuje raširenih ruku i smješta na #146. mjesto. Broj se možda čini deplasiran za isticanje, no, radi se o najjačoj top listi na svijetu i sam posjet na bilo kojem mjestu, de facto garantira albumu u najmanju ruku zlatnu tiražu. (Interesantno u ovom kontekstu, album se penje na #36. mjesto Švedske top liste albuma!)

Iako je redom isticano od strane eminentne kritike, da album „Closer to the Flame“ nije Daveov najbolji album, kritike su redom bile blagonaklone, bez panegirika, ali i bez velikih zamjerki, stavljajući album negdje po sredini opusa ovog umjetnika, koji dan danas aktivno radi i stvara.


Dave Edmunds – “Closer to the Flame”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci