Marvin Rainwater – “The Pale Faced Indian” aka “Indian Reservation (The Lament of the Cherokee Reservation Indian)”

Prosinac – 1959.

Kad je John D. Loudermilk skladao pjesmu “The Pale Faced Indian”, vjerojatno je to bila još jedna u nizu ovog uspješnog kantautora i kompozitora, koji je bio popularan pedesetih godina prošlog stoljeća. No, baš ta pjesma mu je donijela besmrtnost, jer je doživjela mnogobrojne obrade, ne za ništa.

Prvi je snimio Marvin Rainwater, pod originalnim imenom “The Pale Faced Indian”, ali s njom nije postigao značajniji uspjeh, pogotovo ne na glavnoj top listi, Billboardu, koji je pokazatelj statusa kompozicije, bar na komercijalnom planu.


Marvin Rainwater – “The Pale Faced Indian”

Potom je snima Don Fardon (ex- the Sorrows).
U njegovoj izvedbi pjesma postiže daleko bolje rezultate. Penje se na top liste, Billboard #20., dok u UK dolazi na  #3. mjesto. Pjesma je u njegovoj izvedbi izašla iz uskih okvira minulog desetljeća i približila se senzibilitetu koji je tek dolazio.


Don Fardon – “Indian Reservation”

I naposljetku, ne posljednji, ali najbolji, Raiders:

Raiders“Indian Reservation (The Lament of the Cherokee Reservation Indian)”

„Indian Reservation“, kako se danas skraćeno zove pjesma, je postala klasik, evergrin, ponikla u pedesetima, nastala iz pera renomiranog skladatelja, svojom ritmikom i lirikom nadilazi vrijeme nastanka, pa i samog tvorca.

Priča univerzalnu (tužnu) priču, priču koja predstavlja neizbrisivu mrlju na savjesti nacije, priču o genocidu, priču koja evocira mračno doba kad je vlada plaćala za svakog ubijenog Indijanca….


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci