Michael Jackson – “Michael”

Prosinac – 2010.

Od prvog dana od kako je izdan prvi posthumni album Michael Jacksona, “Michael”, nad albumom se nadvilo pitanje autentičnosti vokala u pojedinim pjesmama.

Album je izdan 2010. godine, nešto više od godine dana od kako je umjetnik preminuo i prema tvrdnjama izdavača, sadrži autentične neobjavljene snimke Michael Jacksona.

Sporne pjesme su “Breaking News”, “Monster” i “Keep Your Head Up”, za koje se tvrdi da na njima ne pjeva Michael Jackson. Prva su se govorkanja pojavila na socijalnim mrežama da bi nedugo nakon toga krenula lavina, ali bez nekog stvarnog i opipljivog rezultata.

I priča se kotrljala po kuloarima sve dok Sony nije upotrijebio baš te pjesme kao zvučnu kulisu za dokumentarac o Jacksonu. Odmah se javila zaklada (the Estate of Michael Jackson ) koja vodi računa o interesnima mrtvog umjetnika, tražeći od Sonyja ogromnu odštetu radi povrede autorskih prava.

No, Sony ne bi bio to što jest da bi ugazio u „zabranjeno“ polje, a da nije 100% siguran da je s legalne strane zaštićen. I baš se to dogodilo, jer Sony je jednostavno rekao da spomenute pjesme, iako su od strane zaklade potpisane da ih pjeva Jackson, ne pripadaju njemu, jer ih na albumu i ne pjeva.


Michael Jackson – “Breaking News”

Kontroverza je došla do vrhunca, jer se odjednom na svjetlo dana pojavila i mogućnost legalnog dokazivanja porijekla glasa na pjesmama. Slučaj je tako došao na sud i kad su advokati zaklade vidjeli da gube bitku i okrenuli su ploču s tvrdnjom da, “even if the vocals weren’t Jackson’s’ as proof that they were indeed faked”.

Dakle pred lice pravde se donosi i slučaj prizivanja autentičnost izvedbe čak i kad netko imitira nekoga. Bio bi to presedan, da sudac odluči u korist tužitelja, ali i opasno nagrizen ugled zaklade koja je na album stavila snimke koje vokalno ne pripadaju Michael Jacksonu.

Nije mi poznat rasplet događaja, ali i ovo je dovoljno da baci sjenu na sve sudionike u komadanju ostavštine pokojnika. Po tko zna koji put se pokazala beskrupuloznost aktera ovakvih i sličnih priča, ali nažalost, ništa nova pod kapom nebeskom.


Michael Jackson – “Monster”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci