80’s
1988.

Nakon osam godina i više od milijun mrtvih, iransko-irački rat završava kada Iran prihvaća prekid vatre uz posredovanje UN-a.

Sovjetska Crvena armija se povlači iz Afganistana. SSSR se uključio u sukob 1979., a njihove trupe su ga napustile tek u veljači 1989.

George HW Bush izabran za predsjednika, inauguriran u siječnju sljedeće godine.

Stephen Hawking objavljuje “Kratku povijest vremena”.

“The Phantom Of The Opera” Andrew Lloyd Webber-a počinje na Broadwayu, s Michael Crawford-om u naslovnoj ulozi.

 

U kinima:

The Big Blue

Uz veličanstveni soundtrack Eric Serra-e, Luc Besson-ova dubokoumna melodrama naglašava vlastitu dubinu – emocionalnu, umjetničku, oceansku – dok se bori između svoja dva glavna rivala.

Rain Man

U svakom detalju: vrhunskom zvučnom zapisu, bogatoj kinematografiji, izrazito oštroj montaži, ‘Kišni čovjek’ otkriva se kao potez napravljen s pažnjom, mudrošću i osvježavajućim odbijanjem da se zadovolji očekivanim.

Die Hard

Karizmatični protagonist i antagonist, sjajni akcijski setovi, dobar tempo i vrhunsko finale – sveukupno izvrstan akcijski film i njegova sposobnost da izdrži test vremena i dalje je vrijedna divljenja, uz nesaglediv utjecaj.

They Live

Još jedan jezivo predviđajući film iz ’80-ih još uvijek zastrašujuće relevantan do danas jest politički subverzivna mješavina horora i znanstvene fantastike koji je upozoravao na utjecaj masovnih medija, posebice subliminalnog oglašavanja.

To nije znanstvena fantastika“, rekao je John Carpenter na pitanje o filmu, “To je dokumentarac.”

Alien Nation

‘Alien Nation’ uzima zanimljivu premisu o izvanzemaljcima koji žive među nama, naglašavajući policijski proceduralni zaplet umjesto intrigantnijih znanstveno-fantastičnih elemenata.

Willow

Vremenom istrošeni mitovi i legende dobivaju zanosnu, zabavnu preradu u ovoj fantastičnoj avanturi punoj magije, čudovišta i scena bitaka.

Beetlejuice

Briljantno bizaran i prepun ideja, ‘Beetlejuice’ nudi neke od najukusnijih maničnih radova Michael Keaton-a – i jezivu, smiješnu zabavu za cijelu obitelj.

The Naked Gun

Pretjerane stvari i suptilne stvari čine ove filmove tako sjajnima – ‘Goli pištolj’ je pun gegova koji su duhoviti, neumoljivo grubi i naposljetku urnebesni.

A Fish Called Wanda

Pametno napisana, glatko režirana i solidno glumačka, ‘Riba zvana Wanda’ nudi klasičan primjer pametne komedije široko rasprostranjene privlačnosti.

The Last Temptation Of Christ

Najkontroverzniji film ’80-ih, blistavi vjerski ep Martin Scorsese-a pretvara život Isusa Krista u intenzivnu karakternu dramu o ljudskoj potrazi za iskupljenjem – više u obliku pitanja, a ne odgovora.

Soundtrack Peter Gabriel-a za ovaj film, album ‘Passion’, proizvod je njegove stalne fascinacije s pojmom ‘world music’, kojeg ovdje koristi kako bi stvorio iznimno lijepu i atmosferičnu tapiseriju zvuka koja savršeno evocira rezonantnu duhovnu dramu filma, pri čemu njegova briljantna fuzija drevne i moderne glazbe u konačnici nadilazi i prostor i vrijeme.

Dobivajući veliki poticaj pojavljivanjem u soundtracku filma ‘Cocktail’, Bobby McFerrin je objasnio da je vidio poster Meher Baba-e s izrazom i mislio da je to “prilično zgodna filozofija u četiri riječi“.

Bobby McFerrin – “Don’t Worry Be Happy”

Dani slave The Beach Boys-a bili su iza njih, a onda je glazbeni producent Terry Melcher angažiran da radi na pjesmi s The Beach Boys-ima za film ‘Cocktail’.

The Beach Boys – “Kokomo”

Ritam je seks glazbe“, kaže Bono o pjesmi. “Htio sam priznati religioznost rock ‘n’ roll koncerata i činjenicu da ste plaćeni za njih. Na jednoj razini, kritiziram lude marginalne propovjednike koji ‘kradu srca na putujućem koncertu’, ali ja sam također počinjem shvaćati da postoji stvarna paralela između onoga što ja radim i onoga što oni rade.”

U2 – “Desire”

Robert Palmer je za spot vratio modele iz “Addicted To Love”, ali ovaj put su se namnožili! Pet ih izvodi koreografirane plesne pokrete, a još osam stoji iza Palmera i dosađuje se.

Robert Palmer – “Simply Irresistible”

Pjesma koju je napisao Prince, revitalizirala je karijeru Tom Jones-a, a pokazala se i kao najveći hit Art Of Noise-a.

Tom Jones and Art Of Noise – “Kiss”

Kada ju je pisao, član Roxette Per Gessle imao je na umu ZZ Top kao tip zvuka koji je želio postići.

Roxette – “The Look”

Za Milli Vanilli, jednog od najpopularnijih glazbenih sastava kasnih ’80-ih, sumnjalo se da su sinkronisti, tj. da netko drugi pjeva umjesto njih na snimkama.

Milli Vanilli – “Girl You Know It’s True”

O inspiraciji za pjesmu Tanita je rekla: “Kao tinejdžer jako sam voljela čitati i mislim da su mnoge slike samo knjiške… to je poput pjesme s ceste. Iskrena pjesma s pejzažom, te imate osjećaj kao da netko opisuje krajolik.

Tanita Tikaram – “Twist In My Sobriety”

Uopće se ne radi o automobilu… u biti radi se o vezi koja ne funkcionira jer počinje s krivog mjesta.”, objasnila je Tracy Chapman.

Tracy Chapman – “Fast Car”

Naslov pjesme odnosi se na Orinoco Studios u Londonu, gdje je snimljena ova pjesma i ostatak albuma ‘Watermark’.

Enya – “Orinoco Flow”

 

na Yu pop rock sceni:

Psihomodo Pop – “Ja volim samo sebe”

Crvena Jabuka – “Sviđa mi se ova stvar”

Prljavo Kazaliste – “Mojoj Majci (Ruža Hrvatska)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci