George Harrison – “Dark Horse”

Prosinac – 1974.

George Harrison  izdaje peti solo album „Dark Horse“.

Prethodnik „Living in the Material World“ nije pobrao panegirike i u biti prodavao se po inerciji koju su zakotrljali the Beatlesi. Daleko od toga da je album bio loš, ali ocjenu blijedog izdanja je dobio zaslugom svog prethodnika „All Things Must Pass“, koji je iznenada zasjao na muzičkom nebu i Harrisonu priskrbio status „zapostavljenog  kompozitora“ unutar kreativne strukture matične grupe.

Iako je album „Dark Horse“ nastajao „beskonačno“, i na njemu je sudjelovala cijela armija najeminentnijih rockera tog doba (Tom Scott, Billy Preston, Willie Weeks, Andy Newmark, Jim Keltner, Ringo Starr, Gary Wright, Ron Wood, .. .), album nije uspio uhvatiti esencijalnu nit Harrisonovog kreativnog bića i u biti pretvorio se u nabrajalicu kompozicija, bez nekog pečata i značenja.


George Harrison – “Dark Horse”

Ono po čemu će ovaj album ostati upamćen (iako je imao dvije singlice na top listama, “Dark Horse” i “Ding Dong, Ding Dong”) su dvije povijesne činjenice.

Prva je turneja na koju je Harrison krenuo nakon izlaska albuma.  Već na prvoj provi za inauguracijski koncert bilo je jasno da je pred Harrisonom veliki problem. Naime, obolio je od Laringitisa, (virusna upala grkljana), te je u nemogućnosti da u cijelosti odradi pjevačke dionice, prilagodio koncert Ravi Shankaru s kojim je dijelio pozornicu. Time je George sebe gurnuo u drugi plan i dakako, to se publici nije svidjelo, poglavito jer se s nestrpljenjem očekivala turneja i pored slabog plasmana albuma. Tenziji je pridonijela i činjenica da je to bila prva turneja nekog od the Beatlesa po Americi, nakon raspada benda.
Sve skupa je svršilo veoma nepovoljno po Harrisona, te je cijeli pothvati ocijenjen kao promašaj.


George Harrison – “Ding Dong, Ding Dong”

I drugo,  ovaj album je bio prvi album George Harrisona koji nije došao na Billboard top listu, što je za jednog Beatlesa do tog trenutka bilo nezamislivo.

Sve u svemu, „Dark Horse“ će ostati u povijesti upisan kao „još jedan običan, ispodprosječan album, jednog od the Beatlesa“.

Ni vrijeme mu nije pomoglo, manje više svi eminentni magazini su ostali na svojim ocjenama koje su dali po njegovom izlasku, iako se pojavljuju glasovi koji kažu drugačije.

Očito vrijeme, čitaj, nostalgija, radi svoje!


George Harrison – “Dark Horse” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci