80’s
1987.

Svjetska populacija doseže otprilike pet milijardi.

Mathias Rust, državljanin Zapadne Njemačke, doletio je malim zrakoplovom Cessna u Moskvu i sletio na Crveni trg. Taj je trik ponizio sovjetsko ministarstvo obrane jer je istaknuo nedostatke u njihovom golemom sustavu, a na kraju su ministar obrane i šef protuzračne obrane otpušteni.

Na vrhuncu Hladnog rata američki predsjednik Ronald Reagan održao je svoj poznati govor na Berlinskom zidu u Zapadnom Berlinu. Reagan je preklinjao vođu Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova, da “sruši ovaj zid“, pozivajući ga da uključi ponovno ujedinjenje Njemačke kao dio Gorbačovljeve “perestrojke” (restrukturiranja) koja je bila obećana svijetu kada je preuzeo vlast. Reagan je također iskoristio govor kako bi potaknuo sovjetske vođe da surađuju sa Sjedinjenim Državama u pokretanju novih pregovora o smanjenju naoružanja.

Jedinstveni europski akt (SEA) stupio je na snagu tijekom srpnja te postavio cilj da se Europska ekonomska zajednica udruži kako bi formirala jedinstveno tržište s jedinstvenom valutom do kraja 1992. SEA je također napravila korake prema više političkih integraciju u Europu i dala više ovlasti Europskom parlamentu. Jedinstveni europski akt napravio je najveće korake prema budućem stvaranju Europske unije.

Prvi kratki crtani film “The Simpsons” prikazan je u Tracey Ullman Showu. Serija se emitirala na novopokrenutoj televizijskoj mreži Fox.

Star Trek: The Next Generation

Možda to nikad neće biti originalna serija, ali uz uzbudljivu novu misiju i opsežnu cjelinu, ‘Zvjezdane staze: Sljedeća generacija’ pokazuje se zanimljivim uvodom u hrabru novu posljednju granicu, uz likove skrojene za istraživanje ne samo novih svjetova i novih civilizacija, već i za prenošenje Gene Roddenberry-eve vizije u novu eru.

U kinima:

Predator

Kohezivna mješavina čiste akcije, elemenata preživljavanja i znanstveno-fantastičnih uzbuđenja daje ‘Predatoru’ jedinstven identitet.

Robocop

Uznemirujuće proročanski, za neke pretjeran i krvav, ‘Robocop’ je također iznenađujuće pametan znanstveno-fantastični film koji koristi ultranasilje da prikrije satiru američke kulture. Preokrenuo je naše ideje o tome što bi kiborg na ekranu mogao osjećati i u što bi se svijet izvan ekrana mogao pretvoriti. Što uopće znači biti čovjek?

The Running Man

Film koji se odvija tijekom svjetskog ekonomskog kolapsa, kao energičan film koji je uspješniji kao krvava avantura nego kao društveni komentar.

Innerspace

Manična, pretrpana mješavina znanstvene fantastike, komedije i romantike, ‘Innerspace’ ipak očarava, zahvaljujući dobroj izvedbi i ustrajnoj ludosti radnje.

The Untouchables

Gladak na površini, ali prepun vještih dodira, klasični gangsterski triler Brian DePalme oštar je pogled na zločin iz tog razdoblja Chicago-a, uz izvrsne izvedbe vrhunske glumačke ekipe.

Full Metal Jacket

Rat je pakao, a osnovna obuka je njegova čekaonica. Intenzivno, čvrsto konstruirano i ponekad mračno komično djelo Stanley Kubrick-a možda se ne može pohvaliti najoriginalnijim temama, ali je izuzetno učinkovito u njihovom komuniciranju.

Angel Heart

Film mami gledatelje svojom uznemirujućom, brutalnom misterijom s autentičnim noir štihom i opipljivo hipnotičkim raspoloženjem.

The Lost Boys

‘Izgubljeni dječaci’ redefinirali su kult vampira za jednu generaciju, spajajući horor, humor i obilje vizualnog stila stvarajući savršenu estetiku.

Spaceballs

U filmu ima dobrih parodiranja i zabavnih likova, kako to samo Mel Brooks umije.

The Living Daylights

Timothy Dalton po prvi put glumi James Bond-a približavajući se glavi i srcu stvarnog lika, a rezultat je uzbudljiv i živopisan.

The Living Daylights – Theme Song – a-ha

Ovo je neobična pjesma po tome što kombinira metaforu letenja s pravilnim uputama za let. Otprilike u to vrijeme, David Gilmour je išao na satove letenja.

Pink Floyd – “Learning To Fly”

Duffy-ev gitarski solo jednostavno je motor na visokom broju okretaja koji vrišti niz autocestu do pakla.

The Cult – “Love Removal Machine”

Nitko ne definira hair metal žanr kasnih ’80-ih tako dobro kao Guns N’ Roses . Ovaj hit nedvojbeno je jedan od njihovih najslikovitijih i smatra se jednom od najboljih rock pjesama svih vremena.

Guns N’ Roses – “Paradise City”

‘The Joshua Tree’ sadržavao je skladbu inspiriranu Bono-vim sukobima između osobnog i profesionalnog života. Gorko-slatki osjećaj pjesme savršeno je usklađen s glazbom – naizmjence delikatnom i čeznutljivom, a zatim naglom i očajnom.

U2 – “With Or Without You”

Pjesma govori o slavnom ekscentričnom autoru Quentin Crisp-u i njegovim iskustvima izopćenika, koji se 1986. preselio iz Londona u New York, a Sting je s autorom proveo nekoliko dana.

Sting – “Englishman In New York”

Nijedna druga pjesma ne dočarava takvo raspoloženje goth tinejdžera kao ova.

The Cure – “Just Like Heaven”

Starship, izdanak sastava Jefferson Airplane iz ’60-ih, imaju najveći hit u karijeri.

Starship – “Nothing’s Gonna Stop Us Now”

Solo karijera Steve Winwood-a u tom se trenutku zahuktavala. U 60-ima se proslavio u sastavu Spencer Davis Group dok je još bio tinejdžer. Njegova sljedeća postaja bila je Traffic, pa Blind Faith, pa opet Traffic.

Steve Winwood – “Valerie”

Neobičan video prikazuje Harrison-a okruženog kućanskim predmetima koji se sami kreću. To je pomoglo u reklamiranju pjesme u vrijeme dok je MTV još uvijek vrtio mnogo videa, a VH1 je tek počeo s emitiranjem.

George Harrison – “Got My Mind Set On You”

Uz “Wishing Well”, ovo je bio najveći hit Terence Trent d’Arby-a, koji je 2001. promijenio ime u Sananda Maitreya uz čudno objašnjenje.

Terence Trent D’Arby – “Sign Your Name”

“Need You Tonight”  je jednostavno senzualna priča koja odgovara raspoloženju glazbe.

INXS – “Need You Tonight”

Naziv dat za klasificiranje neformalnog obrazovanja koje je pjevač dobio kroz problematičnu romansu.

Level 42 – “Lessons In Love”

Engleski synth-pop duo Pet Shop Boys obradio je ovu country ljubavnu pjesmu iz 1970.

Pet Shop Boys – “Always On My Mind”

Colin Vearncombe o dubokoj ironiji iza ove pjesme: “Doživio sam nekoliko prometnih nesreća, majka mi je bila ozbiljno bolesna, odbacila me diskografska kuća, moj prvi brak je propao i bio sam beskućnik. Onda sam sjeo i napisao ovu pjesmu.”

Black – “Wonderful Life”

Pjesma s njenog drugog albuma ‘Solitude Standing’ napisana je iz ugla dječaka koji doživljava zlostavljanje.

Suzanne Vega – “Luka”

Ledena, atmosferična s veličanstvenim hladnim tempom, kao Bondova tema bez bombastičnosti, stvorena za mračne transakcije u mračnim kutovima romantičnih europskih gradova.

Yello feat. Shirley Bassey – “The Rhythm Divine”

Sting je snimio najpopularniju suvremenu verziju “Gabriel’s Message” za ‘A Very Special Christmas’ kompilaciju, a također ju je uvrstio na svoj album ‘If On A Winter’s Night’ iz 2009. godine. Ovo je baskijska božićna narodna pjesma o objavi Mariji, Isusovoj majci, od strane anđela Gabriela da će začeti dijete koje će se roditi kao Sin Božji. Pjesma, koja datira iz 14. stoljeća, citira biblijski izvještaj o tom događaju i Marijin magnifikat iz 1. poglavlja Evanđelja po Luki.

Sting – “Gabriel’s Message”

na Yu pop rock sceni:

Osmi Putnik – “Glasno glasnije”

Cacadou Look – “Kao pjesma”

Đavoli – “Stojin na kantunu”

Parni Valjak – “Jesen u meni”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci