The Mamas & The Papas – “California Dreamin'”

Prosinac – 1965.

Pa da život ne piše priče?
Piše, piše i to kakve!

John Phillips i Michelle Phillips su napisali pjesmu „California Dreamin”’. Ponudili su je Lou Adleru, šefu Dunhill Recordsa. Ovaj odmah angažira Barry McGuira, koji je upravo snimao album. Oboje su bili oduševljeni pjesmom, te su u znak zahvalnosti angažirali New Journeymen, bend u kojem su bili John i Michelle, kao prateće vokale. (pjesma se našla na albumu Barry McGuira, „This Precious Time“, ali ne postiže neki značajniji uspjeh).

Kad je snimanje bilo gotovo, Lou, a i Barry bivaju impresionirani pratećim vokalima, te im nude da preuzmu vodeće vokale.
Ukratko, poklanjaju im vlastitu pjesmu.

I priča kreće dalje. New Journeymen mijenjaju ime u The Mamas & the Papas i singlica „California Dreamin”’ izlazi tog prosinca 1965. godine.

Nastala u hladnom New Yorku u čežnji za toplom Kalifornijom, pjesma nije odmah pobudila neko veliko zanimanje. Bila je omanji hit, no, vrijeme je bilo na njenoj stranu. Prvenstveno u Los Angelesu i San Franciscu, gdje se rađala nova kultura ili bolje rečeno, kontra kultura.

Interesantno u ovoj priči jest činjenica da ni u postojbini Flower power pokreta pjesma „California Dreamin”’ nije krenula na pobjedonosni pohod top listama, već iz hladnog Bostona. Da, lokalna radio stanica u Bostonu je počela prva bjesomučno emitirali pjesmu, koja se potom razlila preko cijelog kontinenta, ali i preko Atlantika.


The Mamas & The Papas – “California Dreamin'”

Kako i ne bi kad je pjesma kirurškom preciznošću pogodila senzibilitet trenutka u kojem se rađao novi pokret koji će na kratko unijeti optimizam među masama i skoro ih uvjeriti da je moguć svijet bez rata i mržnje.

„California Dreamin”’“ je slučajno ili namjerno, vjerujem ipak u ono prvo, determinirala sve ono što je pridonijelo rađanju velikog, plemenitog pokreta. Dodirnula je esencu samog bivstvovanja i stremljenja svih glavnih aktera i pokreta masa koje su bile na najboljem putu, … , nažalost, svi znamo kako se priča završila i s kojim je posljedicama po svjetski poredak, osobnu slobodu i slobodu govora donio Altamont par godina kasnije.
Tužna priča!

Vratimo se pjesmi, odnosno singlici. Nakon što je de facto krenula iz Bostona, pjesma „California Dreamin”“ zauzima vrhove top lista diljem svijeta. Ne sljedeći sudbinu mnogih velikih hitova tog doba, pjesma ostaje u kolektivnoj memoriji upisana kao „jedna od“, i time, ne rijeko se dan danas na radio postajama diljem svijeta čuje:
California dreamin’ (California dreamin’)
On such a winter’s day
Stopped into a church
I passed along the way …….

Ili skraćeno rečeno, ulaznica za vječnost!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci