Foreigner – “Inside Information”

Prosinac – 1987.

Nekada davno događale su se čudnovate kombinacije, koje su u većinom bile rezultat puke slučajnosti, ali i namjere da se „nešto napravi“. Jedna od takvih „slučajnih“ grupa je bila i američka grupa Foreigner.

Kako su Mick Jones i Ian McDonald bili Britanci, stranci, ime grupe se samo nametnuo. No, ono čudno tek slijedi, jer nije bilo rijetko da Britanci rade karijere u Americi i obrnuto. Sam spomen imena Micka i Iana asocira na njihove matične grupe na Otoku, Spooky Tooth i King Crimson, te se u ono vrijeme, orijentacija novoosnovane grupe nije dovodila u pitanje.

No, svi koji su očekivali nastavak prog karijere sudionika, prevarili su se. Grupa Foreigner je krenula srednjom stazom i već prvim albumom zaposjela tron AOR senzacije. I ne samo s prvim, već i sa sljedeća tri albuma, Foreigner hara top listama i stadionima. Svi albumi su samo u Americi peterostruko platinasti, što grupu i prije izlaska šestog albuma “Inside Information”, svrstava u red najprodavanijih grupa svih vremena.


Foreigner – “Say You Will”

“Inside Information” ne slijedi putanju prethodnika, iako je omirisao Billboard, te se povijesno smatra silaskom grupe s trona i tonjenje u manirizam, kojeg dakako publika kažnjava i time top liste.

“Inside Information” uopće nije loš album u svom žanru, ali mu nedostaje ove punokrvnosti izričaja (ako u AOR-u možemo upotrijebiti taj izraz) i dakako, nedostaje mu svjetski hit koji bi ga lansirao prema gornjim dijelovima top lista. Doduše, imao je pet singlica koje su se različito pozicionirale diljem savjeta, pa čak i neke zasjele na kratko na prva mjesta, no, sve je to očito bilo premalo.

Foreigner su i dalje nastavili s izdavanjem albuma, od koji je prema očekivanju, najbolje prošla kolekcija najvećih hitova, koja se prodala u monstruoznoj tiraži od sedam milijuna primjeraka.

Danas je Foreigner veliko ime prošlosti i podsjetnik da je u muzici sve moguće, pa i to da progeri  ugaze u mainstream i tu poharaju zemaljsku kuglu svojim muzikom.


Foreigner – “Inside Information” / full album

Povezani članci