80’s
1985.

Potres od 8,1 Richterove ljestvice pogodio Mexico City – poginulo je više od 9.000 ljudi.

Mihail Gorbačov postaje vođa SSSR-a nakon što je izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Coca-Cola je predstavila “New Coca-Colu” što su mnogi promatrači proglasili najgorom marketinškom greškom u povijesti, te su obožavatelji marke prosvjedovali protiv te odluke uz izrazito negativan odgovor.

Nintendo Entertainment System (NES) pušten je u promet na sjevernoameričkim tržištima, izvorno lansiran sa sedamnaest igara.

Live Aid pop koncerti u Philadelphiji i Londonu koje su organizirali Bob Geldof i Midge Ure prikupili su više od 120 milijuna dolara za pomoć gladnima u Etiopiji. Osim 160.000 prisutnih, gotovo dvije milijarde ljudi skakutalo je uz glazbu na televiziji, što čini 40% cjelokupne svjetske populacije.

Freddie Mercury i Brian May osvojili su pozornicu tijekom velikog finala showa svojom akustičnom izvedbom ove pjesme, trenutak nakon kojeg je Mercury kasnije komentirao: “Izgleda kao da smo napisali “Is This The World We Created?” za ovaj događaj, ali nismo, iako se čini da se izvrsno uklapa.”

Freddie Mercury & Brian May – “Is This The World We Created?” (Live Aid 1985)

R&B singl koji su napisali Michael Jackson i Lionel Richie snimilo je više od 45 američkih pjevača i prikupit će 75 milijuna dolara kako bi pomogao ljudima u Africi.

USA for Africa’s – “We Are The World”

U kinima:

Back To The Future

Genijalno osmišljen, uz zapanjujuće savršen model scenarija, inventivan, zabavan i konstruiran bez daha, ‘Povratak u budućnost’ uzbudljiva je avantura putovanja kroz vrijeme s nezaboravnim duhom. Na kraju, ovaj vas film dovede u toliko dobro raspoloženje da ćete zaboraviti sve njegove temeljne proturječnosti.

Back To The Future – Huey Lewis & The News – “The Power Of Love”

Mad Max: Beyond Thunderdome

U ovom trećem poglavlju serije ‘Mad Max’ postoji nešto nezaboravno: moćna prisutnost Tine Turner.

Mad Max: Beyond Thunderdome – Tina Turner – “We Don’t Need Another Hero”

Brazil

Uvijek se čini kao da hvatamo korak s budućnošću koju prikazuje ova distopija kroz zrcalo, tehnološki pakao s uvjetima i odredbama u kojem su obični ljudi, koji sanjaju o ljubavi i bijegu, svedeni na kotačiće u komično neučinkovitoj birokraciji. Inventivna, proročanska crna komedija iz noćne more u kojoj je komedija samo aspekt noćne more.

Enemy Mine

Tijekom dugog svemirskog rata, životi dvojice ranjenih neprijatelja postaju ovisni o njihovoj sposobnosti da oproste i vjeruju jedan drugome.

Legend

Ovo je fantastična slika koja je oživjela kao film. Ako znate nešto o fantastičnim slikama, također ćete znati da većina fantastičnih slika nema priču ili zaplet. Veličanstveno realizirani setovi Ridley Scott-a mogli bi poslužiti onima koji jednostavno traže maštu za oko.

Ladyhawke

Potpuno divna fantastična romansa koja se nevjerojatno dobro drži i zaslužuje da je današnja mlađa publika ponovno otkrije.

Lifeforce

Zadivljujuće čudan i neujednačen u svojoj izvedbi, ‘Lifeforce’ je izvanzemaljski znanstveno-fantastični izlet isprekidan neuobičajenim hororom.

Cocoon

Iako bi nekima mogla biti previše sentimentalna, nadnaravna priča Ron Howard-a o vječnoj mladosti nježna je i dirljiva, a pritom se dotiče dirljivih pitanja starosti.

A View To A Kill

Smatra se kao još jedna vrhunska pustolovna priča o James Bond-u.

Duran Duran – “A View To A Kill”

Uzimajući niti od sastava ukorijenjenih u prog-rock pokretu ranih ’70-ih koji je njegovao uspon poput Genesis, Yes, ELP i Pink Floyd – nastaje novi val britanskog progrocka: sastavi kao što su Marillion, Pallas, Twelfth Night, Pendragon i IQ.

Marillion – “Kayleigh”

Jedna je od najuspješnijih pjesama Dire Straits-a , a kao što naslov sugerira, tema pjesme je o glazbenicima koji su slavu i značajno bogatstvo stekli radeći “lak posao“.

Dire Straits – “Money For Nothing”

Pjesma Robert Palmer-a koja duguje svoju popularnost dvjema stvarima: Palmerovoj vlastitoj zvjezdanoj izvedbi i glazbenom spotu koji prikazuje skupinu modela koji nastupaju kao pridruženi sastav.

Robert Palmer – “Addicted To Love”

Jedan od prvih solo hitova Bryan Ferry-a  nakon što je po drugi put napustio Roxy Music.

Bryan Ferry – “Don’t Stop The Dance”

Prvi i najveći hit norveškog elektropop trija a-ha, “Take On Me”, stekao je međunarodnu popularnost zahvaljujući svom revolucionarnom videu, mješavini akcije uživo i olovkom nacrtane animacije u kojoj je glumio sanjivi pjevač Morten Harket kao junak eskapističke romanse između usamljene žene i stripovskog avanturista.

a-ha – “Take On Me”

Poput mnogih klasičnih rock pjesama, dio privlačnosti pjesme “Shout” je njezina sposobnost da dopusti slušatelju da je interpretira na svoj način. Međutim, Tears For Fears napisali su pjesmu kako bi potaknuli ljude na prosvjed.

Tears For Fears – “Shout”

Živopisno urlanje Jim Kerr-a nikada nije bilo bolje nego na ovoj pjesmi koja diže ruke, iskreno prenapetom komadu melankoličnog pop blaženstva.

Simple Minds – “Don’t You (Forget About Me)”

Ova klasična pop pjesma inspirirana je knjigom ‘The Broken Wings’ koju je napisao libanonski pjesnik-filozof Kahlil Gibran kao priču o ljubavi koju su društvene konvencije osudile na propast.

Mr. Mister – “Broken Wings”

Jedna od njenih najpoznatijih pjesama ponovno je postala popularna nakon što je prikazana u Netflixovoj seriji ‘Stranger Things’ 2022.

Kate Bush – “Running Up That Hill”

Vrlo moguće značenje ove pjesme može se izvesti iz glazbenog spota u kojem se govori o tajnoj vezi s bračnom osobom, koja se u to vrijeme, pa i danas, smatrala tabuom i mrzila u društvu.

Sade – “The Sweetest Taboo”

Tuxedomoon je izašao iz laboratorija elektronske glazbe San Francisco City Collegea i počeo stvarati koketnu, otkačenu, provokativnu, idiosinkratičnu glazbu. Refren pjesme “Give me the words that tell me nothing / Give me the words that tell me everything” naglašava paradoks jezika i načine na koje otkriva i prikriva naše namjere – dirljivo razmišljanje o poteškoćama komunikacije u odnosima i važnosti pronalaženja načina za premošćivanje jaza između načina izražavanja pojedinaca..

Tuxedomoon – “In A Manner Of Speaking”

‘YU rock misija’ bio je projekt potpore Bob Geldof-u i njegovom projektu ‘Live Aid’, sastavljen od glazbenika iz svih republika bivše SFRJ, koji su snimili ovu pjesmu.

YU Rock Misija – “Za milion godina”

Denis & Denis – “Soba 23”

Ekatarina Velika – “Oči boje meda”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci