Huddie William Ledbetter aka Lead Belly

Prosinac – 1949.

Nije baš neka velika tajna da nešto ne može nastati iz ničega. Tako je i u slučaju moderne muzike i ništa novoga pod kapom nebeskom. Mnogo se toga prenosi iz naraštaja u naraštaj, mnogo se toga krade, kopira, oponaša. Divno je u svemu tome kad iz jednog takvog pokušaja nastane nešto novo!
To uostalom i jest srž evolucije (za onog tko vjeruje u nju!), i većinom se iz grešaka i oponašanja rađa nešto novo, izazovno, čudnovato.

To „nekadašnje novo“ je danas među nama, za mnoge već arhaično, ali još uvijek žilavo i puno života. Govorim dakako o muzici iz druge polovine prošlog stoljeća, koja jest godinama stara, ali ne i vitalnošću koju još uvijek ima i pored poznih godina. Nije pak tajna da se ta muzika prošlog stoljeća napajala na različitim izvorima a jedan od njih je bio blues. Izričaj šezdesetih i jest počivao na bluesu i djelom na jazzu, te su se u nebo vinuli izvori i uzori.

Ondašnje zvijezde su se utrkivale tko će prije održati koncert sa svojim uzorom, dajući mu pro tom legitimitet i pomažući mu u komercijalnom usponu. Time su donedavni marginalci odjednom postali širom poznati, te im je ta popularnost omogućila lagodan život o kojem nisu sanjali prije British Booma.

No ima jedna mala kvaka u svemu tome. Danas svi znamo za Willie Dixona, Muddy Watersa, Chuck Berryja, … , ali da li ste se upitali, tko su bili uzori ovim velikanima prošlosti. Jer ‘ajmo biti iskreni, ma koliko kreativni bili, ta je kreativnost morala imati neki okidač u tadašnjem muzičkom miljeu.

I ne treba duboko kopati, jer na površinu pored mnogobrojnih anonimusa danas, isplivava uvijek jedno te isto ime, Lead Belly.

Tko je pobogu Lead Belly?

Malo tko danas zna za njega, jer je preminuo daleko prije nego li se lavina počela kotrljati, davne 1949. godine, u doba kad je samo snimanje zvuka još uvijek bilo u pionirskoj fazi, a status muzičara ravan nuli, ili pak ispod nje.

Ali baš taj Lead Belly je zaslužan da danas imamo mnoge standarde koji se redovno emitiraju i koje rado pjevušimo u sebi dok se tuširamo. Mnogi će prepoznati u njegovom opusu velike hitove današnjih zvijezda. Pored virtuoznosti i statusa multi-instrumentalista (svirao je 12-string gitaru, piano, mandolinu, harmoniku, violinu i “windjammer”), najviše ga je odlikovao vanserijski vokal.

Pošto ovo i nije osvrt o njegovom životu, neću ulaziti u detalje, koji ionako mirišu na žutilo, ali moram donijeti listu umjetnika koji su na temelju njegovih pjesama ili pjesama koje je sačuvao za budućnost, stekli i izgradili karijere.

Lista je (pre) dugačka i impresivna!
Bob Dylan, Brian Wilson, Johnny Rivers, Delaney Davidson, Tom Russell, Lonnie Donegan, Bryan Ferry, the Beach Boys, Creedence Clearwater Revival, Elvis Presley, ABBA, Pete Seeger, the Weavers, Harry Belafonte, Frank Sinatra, Nat King Cole, the Animals, Jay Farrar, Johnny Cash, Tom Petty, Dr. John, Ry Cooder, Davy Graham, Maria Muldaur, Rory Block, Grateful Dead, Gene Autry, Odetta, Billy Childish, Mungo Jerry, Paul King, Van Morrison, Michelle Shocked, Tom Waits, Scott H. Biram, Ron Sexsmith, British Sea Power, Rod Stewart, Ernest Tubb, Nick Cave and the Bad Seeds, Ram Jam, Spiderbait, Blind Willies, the White Stripes, the Fall, Hole, Smog, Old Crow Medicine Show, Meat Loaf, Ministry, Raffi, Rasputina, Rory Gallagher, the Sensational Alex Harvey Band, Deer Tick, Hugh Laurie, X, Bill Frisell, Koerner, Ray & Glover, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Meat Puppets, Mark Lanegan, WZRD, Keith Richards, Phil Lee i Aerosmith.

Da li vam se zavrtjelo u glavi od ovih imena?

I da ne ispadne da pričam u prazno, dolje imate većinu od pjesama koje je Lead Belly otrgnuo iz zaborava i pripremio teren na koji će doći uzori današnjih veličina ili pak oni sami!

Guštajte!


Lead Belly – “Where Did You Sleep Last Night?”

Lead Belly – “House of the Rising Sun”

Lead Belly – “The Gallows Pole”

Lead Belly – “Midnight Special”

Lead Belly – “Cotton Fields”

Lead Belly – “Black Betty”

Lead Belly – “Easy Rider”

Lead Belly – “Let it Shine on Me”

Lead Belly – “Good Mornin’ Blues”

Lead Belly – “Can’t You Line ‘Em”

Lead Belly – “Take This Hammer”

Lead Belly – “Mr. Hitler”

Lead Belly – “Goodnight Irene”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci