Yardbirds – “Five Live Yardbirds”

Prosinac – 1964.

Yardbirds izdaju prvi album “Five Live Yardbirds”. Album je u potpunosti snimljen u živo, te se uzima kao i prvi živi album ovog sastava.

Razlog ovog poteza je bio veoma prozaičan. Manager grupe Giorgio Gomelsky, a i sama grupa, su bili nezadovoljni uvjetima u studijima koja su obišli, žaleći se da ne postoji nitko od zaposlenih tko poznaje R&B, blues.., tako je snimanje unaprijed bilo osuđeno na „tin pan“ klišeiziranost.

U nemogućnosti da realiziraju svoje ideje u studiju, band je iznajmio Marquee Club i tu su održali koncert kojeg su jednostavno snimili. Bio je to nesvakidanji događaj i do tada nikad viđeno predstavljanje nove grupe.

Yardbirdsi su bili lokalna atrakcija, a povijesno gledano, bili su vjesnici velikog booma kojeg su sami bili djelom dio. Od suvremenika su se izdigli neuobičajeno visokom kvalitetom izvedbi, ali i novim pristupom izvedbe na pozornici. Umjesto da sviraju trominutne kompozicije, band je na pozornici te iste kidao i umetao sola i tako ih produžio na pet, šest minuta.


Yardbirds – “Smokestack Lightning”

Pri tom je briljirao mladi gitarista Eric Clapton. Te su solaže bile toliko intenzivne, da je ne rijetko dolazilo do pucanja žica na gitari. U tim trenucima, dok je Eric mijenjao puknutu žicu, publika ga je čekajući podržavala sporim pljeskom (slow handclapping). To je nagnalo Gomelskyog da Ericu nadjene ime “Slowhand”!

Bend je iza sebe imao i dvije singlice, “I Wish You Would” i “Good Morning Little Schoolgirl”, ali uspjeh je bio skroman. Ipak, na temelju njih Gomelsky je uspio uvjeriti diskografsku kuću Columbia Records da im izda album. Sve su kompozicije na albumu obrade blues standarda američkih blues glazbenika. U tome se nisu razlikovali od svojih konkurenata The Rolling Stonesa i Animalsa.

Album po izlasku ne uspijeva doći na top liste. Ne izdaje se u Americi, iako su se na prvo američko izdanje grupe našle četiri kompozicije s ovog albuma.

Tokovi povijesti su dali za pravo ovom albumu, jer u sebi nosi već razvijeni embrio postojanja grupe Cream i dakako, armije koja je išla iza njih.

Yardbirds će se nakon ovog albuma okrenuti autorskom radu, koji će u početku biti striktno vezan za svoje izvore, a potom će se osloboditi i krenuti u pohod na top liste. Istovremeno, sastavom će prodefilirati budući bogovi gitara i lideri najvećih grupa u povijesti muzike. Počelo je sa Eric Claptonom, koji ih napušta po zaokretu grupe u pop vode, nastavilo se s Jeff Beckom i okončalo s Jimmy Pageom.

Vjerujem da nepotrebno napominjati da je po raspadu grupe, Page sam nastavio, ispunjavajući ugovornu obavezu. Radilo se o turneji po Skandinaviji, za koju je oformio New Yardbirds, s potpuno novom postavom. Po povratku u Englesku, promijenio je ime benda u Led Zeppelin!

Yardbirds su ostali zapamćeni kao jedna od najvećih grupa ranog rocka, ostali su zapamćeni kao grupa preko koje se blues transformirao u rock, ostali su zapamćeni kao autori velikih hitova i rasadnik talenata.

Velika grupa u praskozorje velikih vremena!


 Yardbirds – “I’m A Man

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci