Led Zeppelin
1968. – 1980.

Prosinac – 1980.

Četvrtoga dana u Prosincu 1980. godine održana je konferencija za medije koju su svi s nestrpljenjem očekivali. Naime, Led Zeppelin su najavili novosti u svezi nemilog događaja, smrti bubnjara John Bonhama.

Odmah se krenulo sa spekulacijama tko bi mogao zamijeniti nezamjenjivog i u tom ozračju je i počela konferencija. No, ono što je uslijedilo nitko nije očekivao. Jimmy Page, Robert Plant i John Paul Jones su objavili da Led Zeppelin prestaje s radom, jer jednostavno nezamjenjivog nije imao tko zamijeniti. Bio je to hladan tuš ne samo za okupljene na ovom događaju već i za armiju sljedbenika koji su već imali karte u džepu za najavljenu turneju.

Bio je to nagovještaj kraja jedne velike ere u muzici prošlog stoljeća.


Led Zeppelin je bio engleski rock bend formiran u Londonu 1968. godine. (07. Rujna se uzima kao dan osnutka, kad je grupa prvi put nastupila pod svojim imenom)

Od samog osnutka, pa do kraja života benda, postava se nije mijenjala.  Članovi su bili, Jimmy Page na gitari, Robert Plant vokal, John Paul Jones na basu i klavijaturama, te John Bonham na bubnjevima.

Svojim su jedinstvenim zvukom i interpretacijom zaboravljenih blues standarda zarobili svjetsku muzičku populaciju.

A počeci su bili sve samo ne laki ….
Grupa Yardbirds je došla do svog egzistencijalnog kraja te je gitarista Jimmy Page na nagovor diskografske kuće prihvatio ponudu da „odradi“ već ugovorenu turneju po Skandinaviji.

Ne imajući puno vremena, poziva svoje prijatelje i prijatelje prijatelja da mu se pridruže na turneji koja je trebala okončati i ime New Yardbirds, koje su uzeli samo za tu priliku. Tokom turneje se rodila magija na pozornici te su po povratku u Englesku odlučili ostati zajedno.

Potpisuju ugovor s diskografskom kućom Atlantic Records i mijenjaju ime u Led Zeppelin. Samo porijeklo imena ukazuje s kojim su podsmjehom dočekani, kako u medijima tako i među kolegama. „Potonut će te kao olovni cepelin“ rekli su Keith Moon i John Entwistle (the Who) mladom Pageu kad im je objašnjavao što misli napraviti s novim sastavom. Vjerojatno iz inata, Page modificira riječ „lead“ u Led i ime je stvoreno!

Prvi album biva dočekan na nož, ali grupa se ne predaje. Odlazi u Ameriku i na beskonačnoj turneji pridobiva kontinent, kojeg će držati u šaci do svog kraja.

Drugim albumom dospijevaju na top liste, poglavito zahvaljujući hitu „Whole Lotta Love“ i povijest muzike se počela ispisivati.

Interesantna je podjela rada unutar grupe, koja je varirala u ovisnosti o fazi i projektima kojima je grupa bila zauzeta. Za muziku je prvenstveno bio zadužen Jimmy Page, za liriku Robert Plant, a za klavijature i efekte John Paul Jones. John Bonham je bio u grupi bubnjar i nije se previše petljao u druge aktivnosti koji su grupi značile život.

Kad je John Bonham preminuo 1980. godine, ostali članovi su odlučili da se grupa ugasi.

Od tada su se samo u nekoliko navrata ponovo susretali. Posljednji veliki nastup kao grupa Led Zeppelin je imao u Prosincu 2007. godine, kad su priredili tribute koncert preminulom Ahmet Ertegunu, vlasniku i direktoru diskografske kuće Atlantic Records. (da nije bilo ovog čovjeka, Led Zeppelin nikada ne bi snimili drugi album, on je jedini vjerovao u njih!)

Povijesno gledano, Led Zeppelin je jedna od najuspješnijih, najinovativnijih i najutjecajnijih rock grupa u povijesti.

Na komercijalnom planu su isto tako bili mega uspješni. Uz ovo ime se veže brojka od 200 do 300 milijuna prodanih fizičkih nosača zvuka širom svijeta.

Povezani članci