King Crimson – “Islands”

Prosinac – 1971.

Nakon što je album “Lizard” u svom kreativnom manijakalnom nastajanju uništio inkarnaciju koja ga je stvorila, Robert Fripp se ponovo našao na vjetrometini, skoro sam s pitanjem, što i kako dalje?

Pitanje je u biti bilo retoričko, jer sve je upućivalo, a embrio je već bio rođen na “Lizard”-u, da će se King Crimson otisnuti u vode u kojima je pored jazza, carevala klasična muzika.

Okupivši u studiju ostatke ostataka inkarnacije s “Lizard”-a, uz pozive najbližim suradnicma iz prošlosti, Fripp kreće u novu avanturu. Ovaj put cilj je blend jazza i klasične muzike, odnosno njihova implementacija kroz progresivnu rock prizmu.

Posegnuo je za ostavštinom svog prvog benda Giles, Giles and Fripp, no to albumu nije naštetilo, dapače, tijekom vremena se recimo “Prelude: Song of the Gulls” poistovjetio s ovim albumom, iako je njegova originalna verzija (dio kompozicije “Suite No. 1”) nastala davno prije.


King Crimson – “Prelude: Song of the Gulls”

Iako je album “Islands” po mnogim parametrima ipak najslabija karika u prvom dijelu opusa King Crimsona, na svjetlo dana je donio buduće koncertne standarde, od kojih su neki dan danas živi na koncertima posljednje inkarnacije benda. (“Formentera Lady”)


King Crimson – “Formentera Lady”

No, značaj ovog albuma ipak leži na jednoj drugoj strani. Iako je samostojno djelo koje u biti nema stilskog prethodnika, ali ni nasljednika, “Islands” je bio uvod u nešto veliko, nešto što svijet muzike do tada nije vidio, ni čuo, uvod u Metalnu Trilogiju koja je svojim postojanjem obilježila dvadeseto i uvela muziku u dvadeset i prvo stoljeće. Trilogija koja će bez iznimke ostati u povijesti moderne muzike zapisana zlatnim slovima i koja će odjekivati dugi niz godina i kad nas ne bude.

“Islands” je za razliku od prethodnika ipak „generirao” turneju na kojoj King Crimson u potpunosti upražnjava slobodnu formu, te se u biti sam album javlja kao kostur koncertnih izvedbi. (“Earthbound”).

Nažalost, “Islands” će biti posljednji album na kojem će sudjelovati Peter Sinfield, koji je grupu od osnutka “opskrbljivao” s lirikom, ali i vodio računa o scenskim rekvizitima i rasvjeti za vrijeme koncerata.


King Crimson – “Island” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci