The Beatles – “Rubber Soul”

Prosinac – 1965.

Liverpoolski sastav The Beatles lansira šesti studijski album “Rubber Soul”!

Album predstavlja prijelomni trenutak u životu ove grupe i to u nekoliko segmenata, od kojih je veoma teško izdvojiti najvažnijeg ili najbitnijeg.

Idem redom.
Album “Rubber Soul” je prvi album na kojem su u cijelosti zastupljene autorske kompozicije članova grupe. (prethodnik, album “A Hard Day’s Night” se sastojao od autorskih tema, ali je polovina albuma bio “soundtrack” iz istoimenog filma!)

Nadalje, ovo je prvi album u kojem je vidljiv pomak u lirici. Napuštaju srcedrapateljsku “I love her, she love me” koncepciju i okreću se esencijalnim problemima koji muče suvremeno društvo.

Album “Rubber Soul” je prvi album na kojem grupa uvodi nove instrumente i počinju fazu eksperimenta. George Harrison je uveo sitar (“Norwegian Wood (This Bird Has Flown)”) i time po prvi put otvorio vrata “third world“ izričaju, koji će se razviti u kasnim sedamdesetim godinama. Sitar je kao instrument, nakon ovog uvoda zavladao psihodeličnom scenom. Možda najpoznatiji uraci su bili iz Rolling Stones tabora, „Paint It, Black” i “See My Friends”, grupe The Kinks.


The Beatles – “Norwegian Wood (This Bird Has Flown)”

Ima još, na albumu se po prvi puta uz eksperimentiranje i uvođenje dotad nepoznatih instrumenata u rock milje, uvodi i duhaća/žičana pratnja kompozicijama benda.

I još ima, album “Rubber Soul” je prvi album na čijem omotu nema naziva sastava. Otisnut je samo naziv albuma uz blago distorzirane slike članova benda.

Album “Rubber Soul” je bio prvi album na kojem su se Beatlesi fokusirali i koncentrirali na umjetničku stranu projekta. Kako se rad u studiju počeo udaljavati od “koncertnog“, ovaj album označava prekretnicu koja je dovela do toga da Beatlesi prestanu s nastupima i posvete se samo radu u studiju.


The Beatles – “Nowhere Man”

Ima toga još, ali onda bi se ova kratka crtica iz prošlosti pretvorila u Osvrt, to ostavljam za neki drugi put.

Sam naziv albuma “Rubber Soul” je veoma interesantan i ukazuje na poveznicu između Rolling Stonesa i Beatlesa, koja je bila daleko od suparništva (prisjetimo se, Beatlesi su napisali i poklonili Stonesima kompoziciju “I Wanna Be Your Man”, koju su ovi izdali na singlici i popeli se na top liste!). “Plastic Soul” jest bio nadimak Mick Jaggera kojeg su mu dali crni izvođači bluesa, kojim su opisivali njegov stil, način i pristup izvođenju blues tema. McCartney se samo poigrao riječima. (Lennona nije bilo brige za ime albuma, a ostala dvojica nisu uopće sudjelovala u toj vrsti kreacije!)

Album “Rubber Soul” je tijekom svog života uvršten manje više sve top liste tipa “najbolji album“, a na Rolling Stoneovoj listi “500 Greatest Albums of All Time”, se smjestio na udobno peto mjesto.

Na top listama je proveo cijelu vječnost. U UK broj se zaustavio na puna 42 tjedna, u kojima je šetao od prvog do desetog mjesta. Na prvom mjestu je proveo osam tjedana!
U Americi se popeo na prvo mjesto po samom izlasku i tu ostao punih šest tjedana. Billboard napušta nakon punih jedanaest mjeseci boravka. Samo u Americi, po izlasku, u rekordnom roku od samo devet dana se prodao u 1.2 milijuna kopija.

Impresivno i za The Beatlese!


TThe Beatles – “Rubber Soul” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci