Rush – “A Farewell to Kings” / Deluxe Edition

Prosinac – 2020.

Prošlo je punih 40 godina kako je grupa Rush izdala jedan od svojih najvažnijih i ujedno i prijelomni album “A Farewell to Kings”. Bio je to album kojim su potvrdili zvjezdani status na američkom kontinent i priskrbili sebi put u visine na kojima su obitavali Led Zeppelin, The Who, Jethro Tull, Cream, … .

Interesantno za napomenuti kad ovo spominjem, da Rush i Led Zeppelin imaju dijametralne statuse kad se uspoređuje Amerika i Stari Kontinent. Dok su u Europi i UK Led Zeppelin neosporni vladari žanrovskog neba, dotle su Rush marginalizirani, do te mjere da su u potpunosti na periferiji, van okorjele jezgre zaljubljenika u muziku, relativno nepoznati.

U Americi je sasvim drugačija priča. Rush su prodali više albuma od Led Zeppelin, na koncertima im dolazi više ljudi i ukratko, status grupe Rush je daleko jači od Led Zeppelina. Pomalo čudno, znajući da su Led Zeppelin daleko više oslonjeni na američko nasljeđe i forme u kojima prevladava blues u različitim varijantama.

I baš je album “A Farewell to Kings” bio taj koji je ustoličio takav odnos snaga na kontinentu. Vjetar u leđa je bila i pjesma “Closer To The Heart”, koja je kao singlica preplavila radijski prostor američkog kontinenta.

Bitno je za spomenuti u ovom kontekstu, da je album nagovijestio uvođenje sintesajzera u izričaj, što će doći do izražaja na kasnijim izdanjima grupe. Isto tako, kompozicije s ovog albuma (“Madrigal”, “Cinderella Man”, “Xanadu” i “Cygnus X-1”), su postale standardni dio koncertnog repertoara grupe u to vrijeme.

Kako bi kapitalizirala na obljetnici, matična diskografska kuća izdaje Super Deluxe Edition koji uključuje tri CD izdanja, Blu-ray Audio disk i četiri 180-gram vinila.

U setu se nalaze i snimke nastale u Hammersmith Odeonu u Londonu, kad je te 1978. godine snimljen cijeli koncert.
Dakako, sve je dobro izmiksano (Steven Wilson!), kako bi udovoljilo današnjim standardima. Bio je to jedan od najvažnijih koncerta grupe jer su na njemu po prvi put izveli integralnu verziju suite “2112” u trajanju od 34 minute.

U sklopu seta su još mnogobrojne memorabilije,  kao dio marketinške strategije izdavača da privuče što veći broj kupaca.

I za kraj, samo još jedna notica, u sklopu ove kampanje, 24. Studenoga iste godine je izdano 7″ vinilno izdanje, a povodom ludnice znane kao, Black Friday!


Rush – Closer To The Heart

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci