Christie McVie
1943. – 2022.

Studeni – 2022.

Kad netko s pet-šest godina iza sebe već ima povijest sjedenja pred crno bijelim tipkama, onda je već u toj dobi izvjesno da će ostatak života provesti prebirući po njima i tražiti život u njihovom okruženju.

Christie Perfect je bila jedna od takvih osoba, inficirana u najranijoj dobi crno bijelom bojom magičnih tipki. Pred njima je razvijala svoj osebujni talent, koji će je donijeti na svjetsku pozornicu i upisati je u knjigu vječnosti.

Početak tog puta je došao veoma rano, kad se kao tinejdžerka pridružila prijateljima iz ranog djetinjstva, Stan Webbu i Andy Silvesteru u lokalnoj grupi Sounds Of Blue. Nije to bio veliki, ni medijski popraćen angažman, ali je uveo mladu Christie u svijet show businessa. Ono što je malo poznato, u toj fazi života je često pjevala prateće vokale u Spencer Davis Group, koji su bili redovni posjetitelji top lista.

Život je ipak nije mazio. Po raspadu grupe Sounds Of Blue, u nedostatku novca, radi kao dizajner izloga, definitivno napuštajući mladenačku želju da postane učiteljica glazbe.

No, ne za dugo, jer stari pajdaši Stan Webb i Andy Silvester oformljavaju novi bend, Chicken Shack i Christie ih zove želeći im se pridružiti. Njenim dolaskom bend dobiva dobitnu akviziciju, te stupa na nacionalnu scenu, najprije s obradom hita “I’d Rather Go Blind”, a potom i prvim albumom. Te je godine Melody Maker proglašava za pjevačicu godine, što će se ponoviti i sljedeće.

Kako je uskočila u gornji razred otočkog rocka, počinje se družiti s muzičarima, te dolazi do Petera Greena i njegovog Fleetwood Mac-a. Najprije im se pridružuje u nekom neobaveznom sudjelovanju na snimkama benda, (i udaje se za basistu John McVie-a), da bi po Greenovom odlasku iz benda zauzela ravnopravno mjesto, za klavijaturama i kao vokal.

Posljednja engleska inkarnacija se raspala na komade i bend je kretao prema kraju, kad su im se pridružili Stevie Nicks i Lindsey Buckingham. Već prvi album diže grupu ponovo na top liste, da bi ih „Rumours“ ustoličio na tron s kojeg više nikad nisu sišli. Lavlju zaslugu u cijelom tom „happy end“ procesu ima Christie McVie jer je bila jedna od kreativnih lokomotiva benda i potpisala neke od njihovih najvećih hitova. Kad je bend pobrao sve što se moglo pobrati, Christie ih napušta i posvećuje se obitelji, da bi im se povremeno pridruživala na pozornici, ali i iz gledališta.
Smrt je zatekla u krugu obitelji.

Christie McVie je bila odličan pijanista, imala je specifičan vokal koji je svakoj grupi u kojoj je pjevala donio pečat baš radi njega, ali iznad svega, bila je veliki „songwriter“. Osmisliti, napisati, uglazbiti i kompletirati pjesmu koja potom dolazi na vrhove top lista diljem svijeta ne može svatko, rijetki su uspjeli u tome, a Christie je bila jedna od njih.

Zaslužila je jedno veliko ZBOGOM!

Povezani članci