Jethro Tull – “Love Story” / „Christmas Song”

Studeni – 1968.

Pomalo je nejasna „taktika“ diskografskih kuća u prošlosti, kad su povlačili poteze koji bi se danas ocijenili kao suludim. U potpuno marketinškom okruženju, danas bi to graničilo s potpunim idiotizmom.

No, vremena su bila takva, pa se događalo da singlice koje su najavljivale album, i koje su porobile top liste, zbog nekog razloga, znanog ili neznanog, nisu nalazile mjesto na tom istom albumu.

Možda najpoznatiji primjer jest singlica „Penny Lane“ / „Strawberry Fields Forever“, od Beatlesa, koja je izdana kako bi najavila album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“. Nije se našla na njemu i pored činjenice da je zauzela prva mjesta na top listama diljem svijeta. No, u ovom slučaju znamo da je u pitanju bio umjetnički integritet i odluka benda i producenta. (kasnije je producent George Martin izjavio da je ipak bila greška što se nisu našle na albumu!)


Jethro Tull – “Love Story”

Za razliku od tog slučaja, slučaj singlice „Love Story“ / „Christmas Song”, grupe Jethro Tull uistinu nema nikakvo logičko objašnjenje. Naime, singlica nije izdana prije izlaska albuma „This Was“, a ionako se ni jedna od pjesma ne nalazi na njemu, već mjesec dana nakon njegovog izlaska?
I ne samo to, bio to jedini nosač zvuka na kojem su bile otisnute sve do izlaska kompilacijskog albuma „Living in the Past“, koji je izašao tek 1972. godine, dakle četiri godine od prvog lansiranja singlice.
O kvaliteti sadržaja singlice nema smisla raspravljati, jer su obje kompozicije vrh vrhova kreativnog naboja prve faze postojanja Jethro Tull.
I dakako, da sve ne bude jednostavno, pobrinuo se američki distributer, koji je izbacio “Christmas Song” sa singlice i umjesto nje stavio  “A Song for Jeffrey”, koja se ipak nalazila na albumu prvijencu.

Koliko je takav slijed događaja pomogao/odmogao grupi i samim pjesmama, teško je s ove vremenske distance nagađati, jer sve tri izdane pjesme na nosačima zvuka s obje strane Atlantika su postale standardi grupe i kao takvi su ušli u povijest moderne muzike .A logika ondašnjih izdavača će vjerojatno i dalje ostati obavijena velom magle. (ili je pak objašnjenje jednostavno, ljudska glupost, ne jednom dokazana u bezbroj slučajeva u modernoj muzici!)


 Jethro Tull – “A Christmas Song”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci