The Blues Brothers – “Briefcase Full of Blues”

Studeni – 1978.

Priča o bendu Blues Brothers je toliko nevjerojatna da i sam film koji je opisuje djeluje karikirana komedija, nestvaran i bez uporišta u stvarnom životu. No, poanta je u tome da je “istinita”. Dakako, ako se promatra kroz prizmu samog djelovanja benda. Naime, Dan Aykroyd i John Belushi sami za sebe imaju bogatu povijest, od upoznavanja, prijašnjih aktivnosti kao i svega što je dovelo do prvog albuma koji su izdali pod imenom Blues Brothers.
O svemu jednom drugom prilikom, jer ovo je ipak crtica iz povijesti.

Dakle, početkom 1978. godine Dan Aykroyd i John Belushi kao duo nastupaju u legendarnoj emisiji Saturday Night Live. Kako je Steve Martin redovan u tim emisija nisu mu mogli promaknuti, te ih poziva da otvaraju njegove nastupe. Tako se dogodilo da su Dan Aykroyd i John Belushi oformili band, dali mu ime Blues Brothers i nastupili kao „opening“ Steve Martinu. I ne samo te, već su koncert i snimili, te je kao album “Briefcase Full of Blues” izašao 28. Studenoga 1978. godine.


The Blues Brothers – “Opening: I Can’t Turn You Loose” 

Album je veoma brzo zauzeo pozicije na radio stanicama diljem Amerike, što ga je dovelo i na Billboard. Sve do ove točke bi bilo, iako impresivno, ali ipak koliko toliko normalno. No, album se počeo penjati na listi i svoj konačni položaj je okončao prvim mjestom. Blues Brothers su prvim albumom obrada snimljenim u živo zasjeli na prvo mjesto Billboarda, najveće i najvažnije top liste na svijetu. Uz taj status dolaze i brojke. Biva certificiran dvostrukom platinastom tiražom, s prodanih 3.5 milijuna kopija (do 2007. godine), što ga pak direktno smješta na prvo mjesto najprodavanijeg blues albuma svih vremena.
Impresivno!

Dakako, priča o Blues Brothers ide dalje, te sredinom 1980. godine lansiraju istoimeni film koji ubrzo stječe kultni status i priča priču o Belushiju i Aykroydu, dakako, onako kako je ispričana na omotu prvog albuma.

I priča ponovo ide dalje, sve do smrti Belushija. Pa ni onda ne staje, ali hajmo mi stati za ovaj put. Nastavak slijedi u obliku novog Vremeplova ili recenzije filma.


The Blues Brothers – “Briefcase Full of Blues” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci