Joy Division – „Live at Paradiso“

III dio

U ovoj emisiji ću donijeti živi album grupe, snimljen 11. Siječnja, 1980 godine u Amsterdamu u Paradiso klubu.

Ovo je za sada vjerojatno najbolji dokument živog nastupa kojeg su iza sebe ostavili Joy Division. Nažalost, u trenutku snimanja ovog albuma grupa ipak nije imala super star status, bar ne u obliku kao npr. Led Zeppelin, tako da je kvaliteta snimke poprilično ispod nivoa njihovih studijskih snimaka. No, u ovom slučaju, možemo zanemariti tu činjenicu, jer Joy Division – „Live at Paradiso“ je dokument vremena i dakako, vjeran prikaz karizme same grupe i pjevača Ian Curtisa.

O samom koncertu se nama baš nešto puno reći. Grupa je nastupila pred skoro praznim gledalištem, a koncert je bio podijeljen u dva seta, koja su zajedno trajala otprilike 70 minuta.

Pošto je koncert održan nakon izlaska prvog albuma i nekoliko singlica, većina materijala je bila nova, no sudeći prema reakciji publike, i novi materijal je bio dobro primljen.

I pri kraju ovog uvoda, jedna mala zanimljivost.

Kako bi se dobila sto intimnija atmosfera koncerta, organizator je spustio plafon u klubu i time pridonio prisnijem druženju muzičara sa publikom. Ne sjećam se da sam ikada ovako nešto čuo ili vidio, te stoga, zbog ove geste, krediti organizatoru, Paradiso klubu u Amsterdamu.

A sad bi bio red da poslušamo album.

Joy Division i njihov živi album „Live in Paradiso“.


Ovim lagano provodim kraju seriju emisija o ovoj po mnogo ćemu, velikoj grupi.

U prvoj emisiji sam donio početke i prvi album grupe „Unknown Pleasure“, dok je u drugoj na red došao drugi album „Closer“ i osvrt na rad i raspad grupe, uzrokovanim smrću Ian Curtisa.

U ovoj trećoj, posljednjoj o ovoj grupi, donio sam koncertni album kako bi se dočarala koncertna atmosfera živog nastupa.

Sinopsise za prve dvije emisije je napisao Grula „Floyd“, te mu se ovom prilikom zahvaljujem na suradnji i dakako, sa pozivom na nastavak iste.

I to bi bilo to.

O grupi Joy Division je dovoljno rečeno u ove tri emisije, tako da za kraj samo jedna notica sa moje strane.

Vrijednost nekog djela ili umjetnika se prosuđuje na vremensku distancu i time vrijeme valorizira mjesto i status umjetničkog djela. Djelima i umjetnicima koji su i nakon godina od fizičkog nestanka  još uvijek prisutni i čak štoviše, postali uzor novim naraštajima, moramo dati kredite. A najveći kredit kojeg neki umjetnik ili djelo može dobiti, pored uvrštavanja opusa u red remek djela, jest inauguracija u klub povlaštenih, gdje poznavanje i poimanje rada i djela postaje pitanje opće kulture.

Joy Division su u svom kratkom životu postigli baš to!

Dragi slušatelji, ovom emisijom završava serija od tri emisije posvećene grupi Joy Division.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci