Public Image Ltd – “Metal Box”

Studeni – 1979.

Nije bila tajna da su Sex Pistols sačinjavali članovi koji sa svirkom baš i nisu imali velikih dodirnih točaka. Tako je bilo i s pjevanjem, dakako, po nekim uhodanim standardima tog doba.

Potaknuvši revoluciju punka i svega što ga je okruživalo, Sex Pistols su krenuli prema arhivama i prašnjavim policama, dok je John Lydon (a.k.a. Johnny Rotten) pak krenuo u nekom drugom smjeru. Malo je tko očekivao iole smisleno djelovanje ovog čovjeka i u biti ništa nije naslućivalo ono što će doći.

Želeći krenuti nekim drugim, izazovnijim putem, koji bi bio još više “anti-rock”, John Lydon osniva bend Public Image Ltd i s njima ulazi u studio.

Rezultat je bio neočekivan. Na svjetlo dana izlazi album “Public Image: First Issue”, koji nedvosmisleno ukazuje na to da je John Lyndon i te kako ozbiljan u svom naumu.


Public Image Ltd – “Death Disco (Swan Lake)”

Iako nije baš dočekan s oduševljenjem, pogotovo na drugoj strani Atlantika, (čak je djelomično nasnimljen kako bi lakše leglo u uho prosječnom Amerikancu i potom sve skupa otkazano!?), to prvo izdanje grupe je poslužilo kao fantastičan uvod u ono najglavnije, dolazak nasljednika.

A on je došao u formi duplog albuma “Metal Box”, koji je u kasnijem jednostavnijem re-izdanju nazvan „Second Edition”. Razlog preinaci “omota” je jednostavan. Originalni album je izašao u metalnom pakovanju, i kad je album uzjahao na komercijalnom tržištu, postalo je preskupo štampati velike količine takvih omota te se posegnulo za jednostavnijim i jeftinijim rješenjem. Kako bi održali integritet originala, na zahtjev grupe, album je preimenovan.

Bilo kako bilo, omot da ili ne, sadržaj je ono zbog čega se o albumu danas priča, jer album je remek djelo svog vremena i što je još važnije utemeljitelj i svjetionik post punka koji je u sebi sublimirao toliko toga da se i dan danas otkriva u svojoj ingenioznosti i proročanskom bivstovanju.

Bizarno u ovoj priči je to što je na albumu sudjelovala cijela armija glazbenika, samo je osnivač John Lydon bio stalni član. Isto tako, kompozicije su se snimale na bezbrojnim lokacijama, katkad samo fragmenti, koji su se kasnije spajali ili nadosnimavali. Ukratko, sam tijek nastanka albuma je garantirao katastrofalni rezultat ili obrnuto.
Dogodilo se ovo drugo!


Public Image Ltd.- “Memories”

Danas se album “Metal Box” (“Second Edition”) s pravom smatra jednim od najvažnijih albuma u muzici prošlog stoljeća uopće, a svojim je avangardnim “štihom” sebi priskrbio nepodijeljene simpatije svih progresivnih krugova.

Sve je to bio opravdani razlog da se album u godini izlaska rangira na drugo mjesto na listi “Albums of the Year”. Istovremeno je singlica “Death Disco” te iste godine u anketi NME, zauzela #11 mjesto najboljih kompozicija godine.

Rolling Stone magazin ga smješta na svoju vječnu listu “500 Greatest Albums of All Time” i to a #469. mjesto, dok ga istovremeno smješta na #76. mjesto naj album osamdesetih. I lista se nastavlja u nedogled.

Ovom je albumu samo nebo granica!


 Public Image Ltd. – “Metal Box” (Second Edition”) / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci