The Beatles – “With the Beatles”

Studeni – 1963.

The Beatles izdaju drugi album “With the Beatles”.

Album izlazi nepuna četiri mjeseca nakon prvijenca s kojim su the Beatlesi skrenuli pažnju na sebe.

U stvari, da, The Beatlesi su privukli pozornost prvim albumom, ali ništa nije upućivalo na lavinu koja se već kotrljala i postajala veća svakim satom koji je protjecao.

Drugi album “With the Beatles” je bio taj koji je tu lavinu gurnuo skoro strmom putanjom, i više je ništa nije moglo zaustaviti, Beatlemanija je počela bojati svijet svojim bojama.

Na albumu su se ovaj put našli uradci budućeg tandema Lennon-McCartney, ali isto tako i solo točka George Harrisona, kojemu je to bilo prvo pojavljivanje u bendu kao autora. Ostatak albuma, preostalih šest pjesama su bile obrade ranih rock’n roll klasika.

Ovaj album ujedno biva prvi izdan u Americi i Kanadi, te se slobodno može reči da je bio prvi mamac kojeg je američka publika zagrizla. U toj mjeri da se nakon toga izdaje još jedan album s kombinacijom pjesama prvog i drugog albuma, koji isto tako hara top listama.


The Beatles – (Chuck Berry) – “Roll Over Beethoven”

Sam omot albuma je veoma pažljivo odabran. Napravio ga je poznati fotograf Robert Freeman. A koliko je dobar, kazuje činjenica da su ga tijekom godina imitirali bezbrojni bendovi. (uključujući i the Residnets!)

I nakraju ono materijalno. Dok je još bio u produkciji, album se naručio u pola milijuna primjeraka, što je za to vrijeme (a i danas!) predstavljalo ogromnu tiražu. Isto tako, sljedećih godina se u Engleskoj prodao u još toliko primjeraka, te je s milijun prodanih kopija postao drugi najprodavaniji album u povijesti britanske muzike. (prvo mjesto je držao soundtrack iz filma “South Pacific” iz 1958. godine)

Album ostaje na britanskoj top listi 21. tjedan, povlačeći sa sobom i prethodnika, tako da su The Beatles u tom periodu zarobili top listu neprekidno 51. tjedan. Bilo je još zanimljivosti vezanih za ovaj album, ali one i nisu toliko bitne u ovom kontekstu Vremeplova.

I za kraj, album “With the Beatles” je od strane magazina Rolling Stone smješten na #420 mjesto od 500 najvećih albuma svih vremena.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci