Maurice Ravel – “Bolero”

Studeni – 1928.

Tog dana u Studenome, 1928-me godine premijerno je izveden „Bolero“, autora Maurice Ravela. Djelo je instant izazvalo oduševljenje svih prisutnih i kako tada, tako i danas, postalo i ostalo najpoznatije djelo ovog kompozitora.

Povijest nastanka ovog remek djela klasične muzike je obavijena plesom mita i stvarnosti. Mit kaže da je Ravel za jedne od pijanki, onako totalno mortus, za okladu izjavio da će napisati remek djelo od tri note. Dakako, ovo se pokazalo i dokazalo kao izmišljeno, jer istina je ipak malo drugačija, ali ne i inferiorna mitu. Naime, Maurice Ravel je dobio narudžbu Ide Rubinstein, čuvene plesačice tog doba, da napiše instrumental iz „Iberije“, djela Isaac Albéniza, koje se sastoji od šest dijelova.

No, uskoro se saznalo da je orkestracija djela već napravljena i to od strane španjolskog kompozitora Enrique Fernández Arbósa, te se postavilo pitanje autorskih prava. Maurice odustaje od ideje i pored toga što je Enrique izjavio da se odriče svojih prava na račun Mauriceovog novog djela. Sljedeće što je Maurice htio napraviti jest da orkestrira neko od svojih djela koja je već objavio. Uskoro i od toga odustaje, te se odlučuje na pisanje sasvim novog komada.

Prvo predstavljanje embrionalnih dijelova Maurice je priredio kod prijatelja Gustava Samazeuilha. U biti sjeo je za piano i jednom rukom, jednim prstom, ubadao note. Dakako, komentar/upit se odnosio na „ljepljivost“ melodije. Kako je dobio potvrdan odgovor, povukao se i nakon pet mjeseci, u pariškoj Olimpiji, 22. Studenoga, 2018-te godine, „Bolero“ biva izveden po prvi put.

Djelo je pomalo neočekivano zauzelo svoje mjesto u popularnoj kulturi današnjice, te je ili obrađivano ili upotrebljavano u nebrojeno projekata, poglavito u drugoj polovini prošlog stoljeća. Ako se spomenu imena kao Jeff Beck, Colosseum, Frank Zappa, pa i Deep Purple, te kad se na to još doda vječni film „10“ koji je sedamdesetih donio „Bolero“ na main-stream top liste, onda postaje jasno o kojim gabaritima govorimo.

Maurice Ravel i njegov “Bolero” su zasluženo ušli u povijest kreativnog genija ljudskog roda. Iako je na počecima i sam autor negirao da se uopće radi o muzičkom djelu, jer se sastoji od samo jednog stavka i jedne melodije, baš takvo postojanje konstrukcije ga je smjestilo u red rijetkih koja imaju pridjev remek djela.

Još da je istina ono o tri note, di bi mu bio kraj 🙂 !


Maurice Ravel – “Bolero”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci