Fleetwood Mac – “Albatross”

Studeni – 1968.

Sagledavajući opus grupe Fleetwood Mac nije problem zaključiti da je podijeljen u dva stilska djela. Prvi dio, naslonjen na urbani blues u svojoj izvornoj varijanti i pop rock dio s dalekim korijenima u bluesu. Iako je i s prvim dolazio na top liste i bivao primijećen, drugi dio, onaj naslonjen na rock je grupi donio planetarnu popularnost.

Samo naslovi kompozicija koji su danas sve redom evergrini rock dovoljno govore, od „Black Magic Woman“, preko „Oh Well, do melankoličnog “Man of the World”, a da ne spominjemo „swan song“ opusa, „The Green Manalishi” i naposljetku „Albatros“, dovoljno kazuju odnosno potvrđuju smo jedno, Fleetwood Mac su u svoje vrijeme bili najveći bend na svijetu.

I kad o posljednjem govorimo, „Albatros“ je izašao iz Greenove radionice, koja je štancala hitove kao na traci. Bio je to onaj dio mozaika koji je falio, jer ih je ta kompozicija dovela doslovno na prva mjesta top lista diljem svijeta. Iako instrumental, „Albatros“ je zarobio zemaljsku kuglu i u tom zagrljaju ga drži do današnjih dana.

Sam je Peter Green u nekoliko navrata izjavljivao odakle mu je došla inspiracija za ovu pjesmu. Prva s kojom se poveo i iz nje crpio ideje je bila kompozicija „Sleep Walk“, dueta Santo & Johnny. Ali, „Albatros“ je inspirativno naslonjen na još jednu. Notorni Chuck Berry je i ovdje umiješao prste, odnosno njegova pjesma “Deep Feeling”.

„Albatros“ je izdan kao samostojna singlica i našao se naknadno na kompilaciji „The Pious Bird of Good Omen“, a naknadno je uvršten na listu pjesma na albumu „English Rose“, kao non-album single.

Kronološki gledano, “Albatros“ je bio uvod u zadnje i najplodnije poglavlje života grupe Fleetwood Mac i komotno možemo reći da je bio ključ kojim su otvorili sva vrata, kako onda tako i danas.


Fleetwood Mac – “Albatross”

Albatross – Fleetwood Mac / (rijetka 5 minutna verzija)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci