The Allman Brothers Band – “Wipe the Windows, Check the Oil, Dollar Gas”

Studeni – 1976.

Allman Brothers Band izdaje živi album „Wipe the Windows, Check the Oil, Dollar Gas“.

Album izlazi u vrijeme kad u bendu nisu više bili Duane Allman i Berry Oakley, koji su poginuli u prometnim nesrećama. Ista tako, album izlazi u vrijeme prije nego su se bendu pridružili Warren Haynes i Derek Trucks, te se u neku ruku praznina koja je nastala odlaskom prve dvojice i dolaskom druge dvojice i te kako osjeća.

Ne samo to, album je napravljen na „silu“, prevedeno, na pritisak diskografske kuće, te u konačnici nitko nje bio zadovoljan s njime. Diskografska kuća jer je prodaja bila slaba, nikakva (kad se govori o ovoj grupi dakako), a ni sam bend, jer je album bio svjetlosnim godinama daleko od prethodnika, živog albuma „Live at Fillmore East“ i djelom albuma snimljenog isto u živo, „Eat a Peach“.


The Allman Brothers Band – Jessica (Wipe the Windows version)

I ne samo to, kako grupa očito nije sudjelovala u kreaciji finalne verzije albuma, na albumu su se našli zastupljeni periodi života grupe od samih početaka, što automatski nameće negativnu konotaciju u poredbi s prethodnikom.

Naknadne su ocjene albuma nešto povoljnije, ali sve u svemu, teško da će netko danas posegnuti za njime pored „Live at Fillmore East“.

Album u biti donosi grupu trenutak prije raspada, te ga treba promatrati s te, čisto dokumentarne strane.

„Chuck (Leavell) and Lamar (Williams) era“, kako se naziva ovaj period života grupe nije trajala dugo, ali dovoljno da se raspad „obavi“ u posvemašnjem rasulu i gorčini.

Trebat će vremena da se rane zacijele i ponovo krene, ovaj put s perspektivnim dvojcem na gitarama, Warren Haynes  i Derek Trucks, uz koje je Dickey Betts ponovo zablistao u svom sjaju.

No, to je jedna druga i daleko ljepša priča od ove.


The Allman Brothers Band – “Wipe the Windows, Check the Oil, Dollar Gas” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci