Emerson, Lake & Palmer – “Brain Salad Surgery“

Studeni – 1973.

Emerson, Lake & Palmer izdaju svoje najzrelije djelo „Brain Salad Surgery“.

Dosegnuvši vrhunac kompleksnosti u kompoziciji, a i u samoj izvedbi, grupa time dostiže svoj vrhunac u svim muzičkim segmentima. To dakako za sobom povlači i preispitivanje djela kritike o svrsishodnosti napisanog i izvedenog materijala.

Sama ta pretpostavka za sobom je povukla priče o manirizmu u kojem je grupa upala.

Sve ovo je upućivalo na prve pukotine u do tada, besprijekornom imageu grupe kod kritike. Publika je i dalje bila uz njih, odano, katkad čak i slijepo, dižući u zvijezde sve što je od njih dolazilo.

Album je za sobom povukao trijumfalnu turneju, do tada neviđenih razmjera i ogromnu euforiju auditorija. Na trenutak je nenaklonjena kritička strana utihnula, ali nakon ove turneje, koja se nažalost poklopila s najezdom punka, svi su polako počeli okretati leđa od njih.


Emerson, Lake & Palmer – “Still You Turn Me On”

Prvo kritika, a nakon nje i sama publika, koja je u ogromnom broju stavila iza sebe njihov raniji opus. Ipak, povijest ih je smjestila ondje gdje zaslužuju, a njihova djela digla na pijedestal kojeg su uvijek zauzimali.

Sam album „Brain Salad Surgery“ je inače remek djelo epohe i ne smije se gledati izdvojeno iz opusa. Naprotiv, kako je nastao kao logičan korak u evoluciji izričaja, predstavlja krunu, ali i završnicu prvog i naplodonosnijeg djela života grupe.


Emerson, Lake & Palmer – “Brain Salad Surgery“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci