Mahavishnu Orchestra – “Between Nothingness & Eternity”

Studeni – 1973.

Bio je to trenutak kad je Mahavishnu Orchestra bio najvruća koncertna, ali i studijska atrakcija. Ne jednom se dogodilo da su nastupili kao predgrupa, (nesvjesni statusa), daleko razvikanijim imenima, dvorana puna, i kad su oni sišli sa scene da bi ustupili mjesto glavnim zvijezdama, dvorana bi osvanula poluprazna ili ne baš rijetko, potpuno prazna.

Albumi „The Inner Mounting Flame“ i „Birds of Fire“ su ustoličili grupu na fuzijskom tronu, ali, album su se „prelili“ i u main stream, te su u biti jedni od najzaslužnijih za pokretanje lavine zvane fuzija. Ne za ništa, jer Mahavishnu Orchestra je na svjetlo dana donio svjež i bogati izričaj, ravnomjerno „umočen“ u jazz, ali i u rock. Kad se na to doda genijalnost svakog od aktera i dakako, neosporna virtuoznost, dobivamo jedan od najvećih bendova koji su ikada postojali pod kapom nebeskom.

Po završetku turneje na kojoj su promovirali „Birds of Fire“, Mahavishnu Orchestra ulazi u studio da bi snimio naseljenika. Pisanje materijala, uvježbavanje, kao i brušenje finalnih verzija je bilo gotovo te se pristupilo snimanju. U tom trenutku se događa nešto što je malo ili nikako poznato, a glavni sudionici, pogotovo McLaughlin, nerado govore o tom periodu života grupe. Naime, međuljudski odnosi su se spustili na veoma nisku razinu, ako su uopće i postojali, konflikt s diskografskom kućom Columbia Records je eskalirao iz dana u dan (razlog nepoznat!), te je po finaliziranju albuma i u pripremi za izdavanje, sav materijal jednostavno stavljen na police, dakako, odlukom diskografske kuće.
Znajući u kojoj se tiraži prodavao opus grupe, čak i s komercijalne strane ostaje veliki upitnik. Jedini koliko toliko razumljiv razlog bi mogao biti na legalnoj strani, no, da se ponovim, nitko od aktera s obje strane ne želi govoriti o tome.


Mahavishnu Orchestra – “Dream”

Kako bi nadomjestili prazninu neizdanog albuma, Mahavishnu Orchestra lansira živi album, „Between Nothingness & Eternity“ na kojem se većinom nalaze kompozicije s neizdanog albuma.

Prijem albuma je bio, a kakav drugačije, nego očekivan. Panegirici su pljuštali sa svih strana, postali su zvijezde trenutka, održavali koncerte kao headlineri pred prepunim dvoranama, samo nebo je bilo granica.
I onda hladan tuš!
McLaughlin
izlazi u medije da raspušta Mahavishnu Orchestra.
I to je bilo to, prva inkarnacija je krenula prema povijesnim ladicama.

Album „Between Nothingness & Eternity„ je do današnjih dana održao svoj status, bez da ga je okrznuo zub vremena. Bez da je podlegao ikakvoj, pa i povijesnoj patini, stoji kao jedno od najingenioznijih  izdanja muzike prošlog stoljeća uopće.

Na „a“ strani su dvije kompozicije “Trilogy: Sunlit Path/La Mere de la Mer/Tomorrow’s Story Not the Same” i “Sister Andrea”, dok „b“ stranu vinila zauzima monstruozna „Dream“.

O ovim kompozicijama u ovakvom obliku i formi je izlišno pisati, jer što god se napiše, postaje beznačajno u poredbi s gabaritima koje zauzimaju. Možda jedino prihvatljivo, kao uostalom i cijeli opus prve inkarnacije Mahavishnu Orchestra, jest konstatacija da se radi o „ultimativnom komadu muzike“.


Mahavishnu Orchestra – “Between Nothingness & Eternity” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci