Curved Air – “Air Conditioning”

Studeni – 1970.

Nakon embrionalnog big banga progresivne muzike, stotine tisuća, milijuni bendova su krenuli u sumanutu utrku u cilju pozicioniranja i pronalaska mjesta pod suncem.

Ogromna većina je otpala u samom startu, mnoge je pokopalo „prokletstvo drugog albuma“, a mnoge jednostavno loša sreća. Kad se to dogodi genijalcima (Gnidrolog, East of Eden, .. ) onda postaje jasno da na ovom svijetu nema pravde. Iako s briljantnim albumima iza sebe grupe jednostavno nisu uspjele animirati diskografske kuće da u njih ulože.

A ulagalo se sumanuto i bez kriterija, šakom i kapom, jer, sve se prodavalo!
Sam je Zappa jednom rekao, bilo je dovoljno doći na portu diskografske kuće i reći da imaš progresivni bend i želiš snimiti album, ugovor ti je bio u ruci u roku od „odmah“, a isti dan si ulazio u studio. (ne shvatiti doslovno, iako je Zappa baš tako rekao). Slijedom te Zappine izjave postoje grupe kojima se sreća osmjehnula i prije nego su opće stekli ikakve kredite svojom muzikom.


Curved Air – “It Happened Today”

Jedna od tih grupa je bila i progresivna grupa Curved Air. Iako sljedbenici avangardnih stremljenja (Terry Riley, Stockhausen ) priklanjaju se po samom osnivanju progresivnom pokretu. Kucaju na vrata Warner Bros. kompanije i …, instant dobivaju ugovor za prvi album.

Ono što će ih lansirati i bez odsvirane note jest činjenica da im je prvi album bio prvi uopće koji je otisnut na picture disc-u, novotariji koja doduše nije preživjela radi previše mana, ali bio je to u tom trenutku boom. (kasnija izdanja albuma na normalnom vinilu su na omotu sadržavala sliku s nosača zvuka. )

Album je po izlasku na novom formatu doživio instant uspjeh, ali i priznanje od strane kritike za njegov sadržaj. Veoma brzo je picture disc zamijenjen običnim vinilom, ali grupa je poentirala i priskrbila si ugovor za drugi album.


Curved Air – “Vivaldi”

Album „Air Conditioning“ je dobar album. Obiluje svim elementima koje je sadržavao klasičan prog album tog doba. Ono što je grupu još dodatno izdvojilo su veze s klasičnom muzikom, ovjekovječene u kompozicijama koje je donio Darryl Way, violinista grupe. Tako dvije verzije obrade Vivaldijeve teme dominiraju albumom, te postaju zaštitni znak grupe. Sonja Kristina na drugu pak stanu, svojom karizmom više nego vokalom, je priskrbila grupi onu drugu stranu priznanja, tako da uz kreativnog Monkmana, grupa Curved Air uzlijeće u gornji razred otočkog progresivnog rocka.

Nisu snimili puno albuma u prvoj fazi postojanja, samo tri, ali s kojima su redovno dolazili na UK top listu albuma, no njihov je utjecaj kroz sedamdesete i te kako bio vidljiv. Pogotovo se to odnosi na Darryl Way-a, koji je po napuštanju grupe doživio kreativni vrhunac u svojoj grupi Darryl Way’s Wolf.

Danas je nažalost bend koliko toliko poznat po tome što je u njemu karijeru počeo Stewart Copeland, prije nego je krenuo na svoje veliko putovanje zvano Police.


Curved Air – “Air Conditioning” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci