Can – “Soon Over Babaluma”

Studeni – 1974.

Zamislite kraut rock band u svom eksperimentalnom ekstremu. Drugim riječima, kraut rock je sam po sebi eksperimentalan i u 99% slučajeva avangardan, i sad na tu činjenicu još nadodajte ono „ekstremno avangardan“. Sve to dakako mjereno aršinima main stream medija u to vrijeme kad su djelovali, pa slobodno i danas, kad je riječ avangarda zaboravljena riječ, a riječ konfekcija postala standard.

Bivajući uvijek na samoj ivici progresivnog izričaja s jednom, a s drugom nogom u avangardi kombinirali su .. ufff, a što nisu, teški izričaj pomiješan s etno elementima, industrial (dok još nije ni postojao) i to njegovu ambijentalnu komponentu i dakako, sve to skupa oslonjeno na jam iz kojeg su nastajale veličanstvene kompozicije.

U tom je kontekstu izlazak albuma “Soon Over Babaluma”  predstavljao logični iskorak jer je za razliku od prethodnika „Future Days“ donio nešto lakšu ili bolje rečeno, fluidniju atmosferu, postavljajući tako temelje ambijentalnom pristupu rock kompoziciji.


Can – “Quantum Physics”

Bio je to posljednji album grupe Can koji je nastao u klasičnom studiju, (dvokanalni trakaš!) jer je već sljedeći, nakon potpisivanja ugovora s diskografskom kućom Virgin, snimljen u modernom studiju sa svim blagodatima koje je u to vrijeme pružao.

Nažalost, bio je to i prvi album bez pjevača i u neku ruku zaštitnog znaka grupe Damo Suzukija.

Prijem albuma je bio odličan od strane kritike. Dakako, sljedbenici nisu ostali uskraćeni i pored odsutnosti Suzukija, jer se sadržaj albuma nekako okrenuo na stazu gdje njegov vokal nije bio neophodan. (pod pojmom vokal moramo razjasniti da je Damo koristio svoj glas kao instrument). Vokalne dionice su preuzeli Michael Karoli i Irmin Schmidt).

O kojem se prijemu radilo svjedoče i kritike eminentnih imena tog doba, koje se kreću oko onih uobičajenih za ovaj bend, Can su iznenadili, ponovo. U biti i nisu, jer iznenađenje bi bilo da nisu iznenadili. Na ovim se rečenicama bazira skoro cjelokupna kritika i prijem albuma, jer Can je i s ovim, petim albumom pomaknuo granice svog umjetničkog izričaja i time ga svrstao u kreativnu nisku bisera kojom su se okitili.


Can – “Dizzy Dizzy”

I na ovom mjestu ipak moram iznijeti jednu svoju osobnu impresiju kad o grupi Can govorimo. Poznata je bila demokratičnost u grupama kraut rock  provenijencije. Ta se demokratičnost ogledala u neizdvajanju pojedinih članova grupa iako su neki, a u ovom slučaju Holger Czukay, bili neprikosnoveni lideri grupa. (ovaj termin ne brkati s autoritativnim, a još manje s despotskim.)

Jer u kad god se govori o grupi Can, nikada se ne govori recimo o Suzukiju ili Karoli ili Czukayju, već o kolektivu zvanom Can.
Po raspadu grupe Can samo je Holger Czukay ostao na tragu opusa bivše matične grupe i ne samo to, unaprijedio je izričaj i doveo ga na nova polja eksperimenta i istraživanja, te je s povijesne distance ipak jasno, da je pokretačka snaga i kohezivna sila benda ipak bio Holger Czukay.


Can – “Soon Over Babaluma” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci