Trans-Siberian Orchestra – “Letters From The Labyrinth”

Studeni – 2015.

Američka koncertna atrakcija Trans-Siberian Orchestra izdaje album, “Letters From The Labyrinth”.

Inspiraciju za ovaj konceptualni album, pisac i kompozitor, O’Neill je pronašao u pismima slavnih ljudi. Naime, O’Neill je bio u prilici čitati pisma slavnih, počevši od Mark Twaina, preko Ben Franklina, Thomas Edisona do predsjednika Lincolna.

Fasciniran sadržajem i elokventnošću koju je našao u njima, skladao je niz tema koje je vezao u cjelinu. Kao poveznicu je postavio „humanost kroz stoljeća“.

“Letters From The Labyrinth” je nasljednik mega uspješnog koncept albuma “Night Castle”, iz 2009. godine.

Koncept ovog djela se naslanja dijalog između “mudrosti prošlosti i nade u budućnost”. I to preko korespondencije dječaka i starca, koji je u stvari prijatelj njegovog djeda. Ovako ispričano djeluje suhoparno, ali … nije za ništa TSO trenutno najvruća koncertna atrakcija na američkom kontinentu.


Trans-Siberian Orchestra – “Mountain Labyrinth” 

I kad o tome govorim, par frapantnih podataka.
Turneja koju su imali 2014. godine, je u 52 dana, sadržavala 52 koncerta i uprihodila, 51 milijun dolara. Vidjelo ih je preko milijun fanova!
I još jedna, koja je malo poznata, ali ne manje frapantna. Kako su tokom godina božićne turneje postale tradicija, grupa se našla u procjepu želja i mogućnosti. Naime, potražnja za njihovim živim nastupima je bila tolika da nije bilo teoretske šanse da udovolje svima. I pala je odluka da se sastav podjeli u dva dijela. Jedan dio je pokrio koncertima zapadnu obalu Amerike, drugi istočnu.

I tako su svi bili zadovoljni.

Ne sjećam se da je ikada neka grupa napravila slično!

Tako je bilo i te godine, u godini izlaska albuma “Letters From The Labyrinth”, samo s jednom velikom razlikom. Grupa ili bolje rečeno, grupe su promovirale novi album, ali i istovremeno, po prvi puta izvoditi svoju “božićnu operu” iz 1999. godine “The Ghosts Of Christmas Eve”.
(Ova je opera trebala biti izvedena samo jednom, no TV kuća za koju je snimljena 1999, godine, zbog zahtjeva gledalaca, je ponavljala svake godine. Isto tako, nikad nije bila predviđena za izdavanje, a kad je izdana na DVD-u, postala je dvostruko platinasta.)


Trans-Siberian Orchestra – “Christmas Canon”

I napokon, tek je te godine, na turneji, prezentirana po prvi puta u živo, dakako, uz novi album i medley poznatih tema benda.

Sve je bilo garnirano “spektaklom koji se vidi iz Space Shuttlea. Jer njihovi su koncerti, pored što su praznik za uši, isto tako i praznici za oči, prebogati scenskim nastupom na kojem se ne štedi. Tako se uz cijeli simfonijski orkestar na pozornici katkad našao i plesni ansambl. O svjetlosnim i drugim efektima da i ne govorim.
I još nešto, svaki kupac karte za tu turneju je dobio i pravo downloada novog albuma.

Trans-Siberian Orchestra je slabo poznati sastav na našim prostorima. Pa čak i u Europi ne kotira visoko, jer pati od standardne boljke američkog prog rocka. U njihovom slučaju se pojavila još jedna dimenzija, prenapuhana pompoznost. Jer, količina popratnog u konceptu koncerta je ogromna, što katkad čak i smeta.


Trans-Siberian Orchestra – “Prometheus” 

No, odavno je poznato da mjerila prog rocka koji koketira sa simfo rockom u Americi i Europi nisu ista. Tako da o tome ne bih na ovom mjestu. No, ono što se mora uvažiti, jest da je TSO do sada održao oko 1,600 koncerata pred oko 11 milijuna fanova. Sastav je permanentno na top 10 koncertnih atrakcija, a 2009. godine je imenovan “Top Touring Artists of the Decade” od strane Billboarda.

Prodali su ukupno oko 10 milijuna ulaznica za svoje koncerte i istovremeno isto toliko nosača zvuka.

Na sve ove brojke ipak treba dodati još jednu, onu humanu. Trans-Siberian Orchestra je do 2015.-te godine donirao oko 12 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe.

Kapa dolje!


Trans-Siberian Orchestra – “Letters From The Labyrinth” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci