Steely Dan – “Can’t Buy a Thrill”

Studeni – 1972.

Steely Dan izdaje album prvijenac „Can’t Buy a Thrill“

Smještajući albumu kontekst vremena, teško se oteti dojmu o hrabrosti koju su trebali imati glavni akteri (Donald Fagen i Walter Baker) da bi krenuli u smjeru u kojem su uputili ovaj album, kao uostalom i cijeli budući opus grupe. U vrijeme ekspanzije progresivne muzike koja je sa sobom nosila obavezne kompozicije u trajanju od desetak minuta, a kompozicije koje zauzimaju cijelu stranu vinila bile pitanje časti, izdati album s trominutnim kompozicija je bilo ravno samoubojstvu. No, izričaj kojeg su donijeli i način na koji su ga prezentirali je prisilio sve relevantne faktore scene tog doba da okrenu glavu i poslušaju što to dolazi s ovog (u to vrijeme) neobičnog albuma. A dolazila je mješavina  soft rocka, folk rocka, jazz-rocka, popa, …. . Sve je bilo garnirano lirikom koja je ne rijetko imala obilježja filozofskih kontemplacija.
Po samom izlasku album zauzima pozicije na top listama, i što je još uvrnutije (za to vrijeme), singlice skinute s njega mu krče put prema gornjim mjestima.


Steely Dan – „Do It Again“

No, nije sve bilo bajno niti je lako nastajalo. Kako nije imao nekih većih scenskih iskustava, Donald Fagen je odbijao preuzeti vokalne dionice, jer se nije osjećao ugodno. Stoga je u bend doveden David Palmer koji je uz vokalne dionice pridonio i pisanju materijala za album. (po izlasku albuma i promo turneje, David odlazi i Fagen preuzima vokalne dionice).

Omot albuma je pak posebna priča. Na omotu je otisnuta stilizirana montaža, fotografija, crtež „ulice crvenih lampi“, što uz naslov albuma šalje veoma jasnu poruku. Iako u kontekstu izdanja, omot ipak biva zabranjen u nekoliko američkih država, te se na njemu našla fotografija benda s koncerta?!

Već za nastajanje ovog albuma, a pogotovo za turneje koja je uslijedila po njegovom izlasku, bilo je jasno da Steely Dan i nije bend koji će ostati na članovima koji su bili u studiju, jer Fagen i Baker su se nametnuli kao neosporni lideri, kreatori i nadasve, neumorno su istraživali nova područja izričaja, što je u konačnici dovelo do toga da i pored postojanja benda, sami ulaze u studio i naposljetku, ovaj dvojac postaje bend!


Steely Dan – „Reelin’ In The Years“

Koji je utjecaj na scenu imao album „Can’t Buy a Thrill“ svjedoče i liste na kojima se našao. Naime, album je zauzeo neke od pozicija na svim mogućim „all time“ listama, počevši od  „1001 Albums You Must Hear Before You Die“, do one, u neku ruku ultimativne liste koju lansira Rolling Stone magazin, “500 Greatest Albums of All Time”.

Steely Dan će nakon ovog albuma izdavati visoko cijenjena izdanja, koja će dosezati visine u kojima su obitavali samo najveći. Dovoljno je samo napomenuti u ovom kontekstu da je albuma „Pretzel Logic“, kojeg su izdali 1974. godine, bio proglašen za album godine od svih meritornih izdanja tog doba.


Steely Dan – “Can’t Buy a Thrill” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci