Rolling Stone Magazine

Studeni – 1967.

Jann Wenner i Ralph Gleason objavljuju prvi broj Rolling Stone magazina u San Franciscu.

Naslovnicu je nosio John Lennon, koji je povodom izlaska magazina čak dao intervju.

1967-11-09 Rolling Stone v1n1 01Prisjetimo se okolnosti tog razgovora.

John Lennon je bio proglašen „persona non grata“ u Americi i vlasti su činile sve da ga protjeraju iz zemlje. Pravna bitka je trajala godinama, i na kraju, Lennon je pobijedio sistem i samu državu.

Zvuči pomalo nevjerojatno iz današnje perspektive, ali u to vrijeme je još bilo nekakve demokracije u društvu i njegovom uređenju.

Bilo kako bilo, magazin nakon prvog broja počinje svoj život, izlazeći neprekidno do današnjih dana.

Tijekom vremena je postao jedan od najutjecajnijih magazina u muzičkoj industriji uopće.  Tu reputaciju debelo može zahvaliti sposobnosti ljudi koji su ga vodili, i umješnosti da angažiraju prave ljude koji su poprilično objektivno pisali o muzici svog doba, skrećući fokus javnosti na bitno i novo. Samim tim, permanentno su dolazili u sukob s firmama koje su reklamirali u magazinu.

Tako je u nekoliko navrata magazinu prijetio i stečaj zbog bojkota oglašavača, jer se uredništvo odbijalo pokoriti njihovim uvjetima.

Pomalo bizarna priča za današnje vrijeme, ali kao i u slučaju Lennona, bilo je to vrijeme općeg optimizma i nade u bolje sutra, vrijeme koje je nažalost nepovratno iza nas.

Jedino se sa sjetom možemo u ovakvim trenucima prisjećati tog vremena, ogromne snage običnog čovjeka, vremena nade, ljubavi i cvijeća.

Povezani članci