Andy Powell – “Eyes Wide Open: True Tales of a Wishbone Ash Warrior”

Studeni – 2015.

Malo tko nije čuo za Andy Powella, gitariste i idejnog vođe sastava Wishbone Ash. Taj karizmatični gitarista  je u suradnji s Ted Turnerom unio svojevrsnu revoluciju u poimanju i ulozi gitare u rocku. Svojim je sastavom na sceni donio kombinaciju dviju solo gitara, koje se međusobno stilski nadopunjavale, tvoreći jedno tkivo omotano oko rock kostura.

Formula je potvrđena već na prvom albumu, da bi je drugi, “Pilgrimage” digao na viši nivo i uveo grupu u “magnum opus”, jedinstveni “Argus”. Izlaskom ovog albuma, Wishbone Ash se penje u prvi razred rock lige i tu ostaje dugo dugo.

Vremena su se mijenjala, punk je zbrisao rockere u letu i rijetki su smogli snage i ostali na pozornicama. Jedni od tih su bili Wishbone Ash, iako, moram priznati, nikada više nisu povratili stari sjaj. Razloga ima puno, ali osobno mislim da su većina van onoga na što je grupa mogla uticati. Jer albumi koje su izdavali posljednjih dekada nisu bili toliko loši koliko su loše prolazili. Očito su ukusi okrenuli smjer, kao i mnogi sljedbenici ovog benda.

Uz to, personalne promjene su znatno naštetile ugledu sastava. Pa i sudska tužba, u kojoj je Andy dobio pravo korištenja imena jest za njega bila povoljna, ali se ipak negativno odrazila na grupu, kojoj je Andy trenutno u stvari jednini originalni član.

Sve je to Andy opisao u svojoj biografiji “Eyes Wide Open: True Tales of a Wishbone Ash Warrior”.
To je priča ispričana iz prve ruke.
To je priča o rocku koja je počela još pedesetih godina, stupila nevino u šezdesete i u sedamdesetima prerano sazrela.
To je priča o jednom sastavu, koji na svojim počecima nema ništa osim volje i želje golobradih mladića da naprave nešto, iako ni sami nisu znali što!?
To je priča o sastavu koji je bio predgrupa velikim The Who, da bi na sljedećoj američkoj turneji ravnopravno izlazili na scenu.
To je još jedna priča o upornosti i neodustajanju!

Andy je napisao knjigu u suradnji s Colin Harperom, koji je u biti neka vrst “ghost writera”, koji iza sebe ima ogromnu listu uglednih muzičara i osoba iz show businessa.

Inače, kad o sastavu Wishbone Ash govorim, samo jedna crtica. Wishbone Ash je izdao ukupno dvadeset i četiri albuma, u koje dakako ulaze klasici “Pilgrimage” i “Argus”. Posljednji album, “Blue Horizon” su izdali 2014. godine.


Wishbone Ash – “Eyes Wide Open”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci