Pink Floyd – “The Endless River”

Studeni – 2014.

Pink Floyd izdaje svoj posljednji, petnaesti album, “The Endless River”.

Malo tko je očekivao, ali kad je objavljeno, album “Endless River” postaje jedan od najočekivanijih u ovom stoljeću. U muzičkim krugovima je vladalo uvjerenje da je album “Division Bell”, izdan 1994. godine bio posljednji u opusu grupe.

U biti, album “Endless River” i nije u potpunosti novi album grupe Pink Floyd. Sastavljen je od ostataka sa snimanja prethodnika (“The Division Bell”) i uz mnogobrojne dorade izmiksan kao zasebno djelo. Da se kojim slučajem dogodilo da je na albumu osvanulo djelo “The Big Spliff”, onda bi se sa pravom moglo govoriti o novom, “21st century Pink Floyd“ albumu. Radi se o kompoziciji dugoj skoro cijeli sat, a nastala samo djelom u studiju za kreacije albuma “The Division Bell”. Ostatak djela je nastao nakon njegovog izlaska i u konačnici je figurirao kao samostojeće djelo.

Nažalost, prevagnuo je drugi koncept. U finalnoj verziji albuma “Endless River” se našlo samo par minuta iz ovog djela.


Pink Floyd – “Louder Than Words” / službeni video

Album “Endless River” je nastao kao posveta preminulom Richardu Wrightu, dugogodišnjem klavijaturisti benda, koji je za snimanja albuma “The Wall” bio izbačen, potom unajmljen za turneju i po odlasku Watersa iz grupe, vraćen na svoje mjesto. Njegov doprinos u ovoj, a pogotovo u ranijim fazama stvaralaštva grupe je uvijek bio nekako podcijenjen i tek protokom vremena postalo je jasno kolika je bila njegova uloga. To su shvatili Gilmour i Mason, te su se odlučili na korak posvete.

Teško da će album “Endless River” u opusu grupe Pink Floyd zauzeti istaknuto mjesto, pogotovo u muzičkom i “kritičnom” smislu. Kritičari ga nisu dočekali blagonaklono, ali ni na nož. Sve je bilo uvijeno poštovanjem u veliku prošlost.

Njegova će vrijednost biti upamćena kao velika gesta. Komotno možemo povući paralelu sa albumom “Wish You Were Here”, koji je u cijelosti posvećen Syd Barrettu, dok je “Endless River” cijelim svojim trajanjem posvećen Richard Wrightu.

“Endless River” je prema očekivanjima oborio sve rekorde prodaje. Na Amazonu je postao album sa najvećim brojem pribilježenih kopija za isporuku prije izlaska. Po izlasku je zasjeo na prva mjesta skoro svih svjetskih top lista. I naposljetku, prodao se u tiraži od dva i po milijuna kopija.

Oborio je i “vinilni” rekord, sa prodanih 6000 kopija u prvom danu prodaje, postajući time najbrže predavani vinil još od monster hitova iz prošlog stoljeća.

Opširnije o ovom album možete naći ovdje!


Pink Floyd – “The Endless River” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci