Jean-Luc Ponty – “Imaginary Voyage”

Studeni – 1976.

Nakon angažmana s Frank Zappom, Jean-Luc Ponty postaje međunarodna fuzijska zvijezda u usponu.

Nakon što ga je McLaughlin pozvao u drugu inkarnaciju Mahavishnu Orchestra bilo je jasno da je taj uspon završio i to među zvijezdama.

Na krilima slave, 1976. godine, izdaje trinaesti (da trinaesti!) solo album “Aurora” i njime konačno cementira svoj status, postao je zvijezda o koju se otimaju svi glazbenici fuzijske provenijencije.

Ne spavajući na staroj slavi, s albumom “Aurora” iza sebe, Jean-Luc ulazi u studio i snima nasljednika, “Imaginary Voyage”.

U studenom 1976. godine izlazi dugo očekivani nasljednik “Aurora”-e, i .. , pa ne izaziva masovnu histeriju, ali odobravanje fuzijskih i inih krugova, to da. Iako pomalo odmaknut od prethodnika, “Imaginary Voyage” donosi Jean-Luca u svjetlu velikog jazz violiniste, nadahnutog kompozitora i nadasve svestranog glazbenika.


Jean Luc Ponty – “Imaginary Voyage”, Part IV

Uranjajući u country razvija svoj osebujan stil da bi suitom “Imaginary Voyage”, koja zauzima cijelu “b” stranu sa svoja četiri stavka, potvrdio svoj smjer i nagovijestio remek djela koja će tek doći. Govorim dakako o naseljenicima, “Enigmatic Ocean” i “Cosmic Messenger”.

Sve ovo daje albumu “Imaginary Voyage” status neke vrste mosta u opusu i čak uvoda u ostatak opusa, ali osobno ne bih se složio s time. Iako nisam ljubitelj country muzike, ipak njegovo stilsko opredjeljenje za ovaj žanr je daleko od ustaljenog pristupa, jer ga stapa u fuzijski izričaj, štoviše, stvara neku novu vrst koju doduše neće eksploatirati, ali njome daje naznaku da je sposoban i to. Na moju radost, ovo je ostalo u naznakama (znam, sebičan sam, ali ..)

Album “Imaginary Voyage” jest dobar album. Ljubiteljima ove muzike će pružiti neizmjerno zadovoljstvo, a novopridošlicama dobar uvod u ono što ih čeka kod istraživanja i „kopanja“ po utrobi ovog hibrida koji je svojevremeno zaludio muzički i ini svijet.


Jean Luc Ponty – “Imaginary Voyage”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci