Allman Brothers Band – “Allman Brothers Band”

Studeni – 1969.

Allman Brothers Band izdaju prvi album nazvan po imenu grupe.

Nakon bezbrojnih koncerata i pridruživanja Gregg Allmana, grupa ulazi u studio i materijalizira jamove koji su nastali za vrijeme svirki. Kako su se svi članovi profilirali nekako istovremeno i svaki u svom smjeru, konačni rezultat boravka u studiju je bio čudna mješavina jazza, bluesa, countryja i rocka.

Svaki od članova je pridonio ovom blendu. Trucks je u grupu donio duh Rolling Stonesa i Grateful Deada, Johnson pak sa svoje strane prezentira jazz, u obliku opusa Miles Davisa i John Coltranea, Betts je pod rukom donio country muziku i Chuck Berryja, dok je Duane već bio duboko u bluesu i njegovim derivatima.

Album izlazi i biva toplo primljen od kritike, ali ne i od publike. Prodaja ploča je bila toliko slaba da se matična kuća dvoumila po pitanju drugog albuma. Srećom po muziku, grupa je dobila drugu šansu, „Idlewild South“ izlazi na tržište i bilježi kakav takav uspjeh.


The Allman Brothers Band – “Whipping Post”

Bitno je za napomenuti, da debut album i njegov nasljednik donose manje-više, sve buduće koncertne standarde grupe, te su time zasluženo našli svoje mjesto u diskografiji grupe, ali i muzike tog doba. Kompaktnost prvog i drugog albuma je bila tolika, da je diskografska kuća po izlasku drugog albuma, nakon nekog vremena objavila kao cjelinu, dupli album “Beginnings”, koji se sastojao od prvog i drugog albuma.

Relativni uspjeh drugog albuma je omogućio grupi da snimi treći. A taj treći je bio „At Fillmore East“, koji je Allman Brothers Band uveo u povijest, ustoličio Duane Allmana u neprikosnovenog vladara gitarske scene, a nama donio neponovljive, usudio bih se reći, veličanstvene gitarske dionice.


Allman Brothers Band – “Allman Brothers Band” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci