Screamin’ Jay Hawkins – “I Put a Spell on You”

Studeni – 1956.

Jay Hawkins izdaje veliki hit, “I Put a Spell on You”.

Pjesma po samom izlasku ne zarobljava vrhove top lista, ali svojim kasnijim životom biva proglašena za “jednu od 500 kompozicija koje su stvorile Rock and Roll”. Rolling Stone smješta ovu pjesmu na svoju vječnu listu “500 najvećih kompozicija svih vremena” i to na 313. mjesto.

Jay je originalno zamislio da pjesma bude klasična blues balada i da je u tom uspio, vjerojatno ni ovog teksta sada ne bi bilo. Slučaj je htio da je producent prije snimanja u studio donio ogromnu količinu hrane i još više pića te je uskoro ekipa bila “pod gasom“. Kad je krenulo snimanje, bilo je to sve samo ne obično snimanje za to vrijeme.

I prema samim riječima autora, nakon ove pjesme ni on više nije bio što je bio, prestao je biti blues pjevač i pretvorio se u … Jay Hawkinsa kojeg poznajemo.

U stvari postoje dvije verzije ove pjesme snimljene od strane Jaya, koje dijeli godina dana od nastanka. Razlog je u tome da pjesma nije izdana po završetku snimanja, već je izdana naknadno na kompilaciji Jay Hawkinsa koja pokriva njegov rad od mladosti do tada. Druga je verzija snimljena naknadno i izdana kao singlica i ta se verzija vezuje uz Jay Hawkinsa.

Pored “kilavog” starta i početnog neuspjeha “I Put a Spell on You” je nastavila svoj život preobrazivši autora u nešto što je tek trebalo doći. Naime, Jay je tada, da bi približio svoj uvrnuti karakter publici, na pozornici počeo stavljati rekvizite koji su šokirali publiku. Sa sobom je recimo nosio mrtvački kovčeg iz kojeg je sukljao dim ili kostur koji puši cigare. Zmije i vatromet su bile sastavni dio predstave.

Sve nas to dovodi do pionira ove vrste prezentacije Artura Browna i kasnije Alice Coopera. Drugim riječima, ako je Artur Brown bio otac scenskog horrora, onda je Jay Hawkins bio njegov djedica.

Kompozicija “I Put a Spell on You” je do danas obrađena nebrojeno puta i vjerojatno ne postoji umjetnik koji se bar pod tušem nije okušao u njenoj obradi.


Screamin’ Jay Hawkins – “I Put a Spell on You”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci