The Residents – “Commercial Album”

Listopad – 1980.

Samo je jedna grupa na ovoj zemaljskoj kugli mogla izdati ovaj i ovakav album!

The Residents izdaju album “Commercial Album”, s kojim nemilosrdno seciraju svu prozirnost i banalnost popularne muzike.

Želeći poentirati na svojoj satiri, The Residents na albumu smještaju ni manje ni više nego 40 pjesma u trajanju od minute svaka. I pri tom izdaju uputu „za upotrebu“, svaka pjesma se mora preslušati tri puta uzastopno da bi se dobila „normalna“ pop pjesma. Postoji li bolji način za prikazati infantilnost i idiotizam masovne produkcije?!

Na stranu što je svaka pjesma zapravo vinjeta koja egzistira u nekom svom okuženju, tvoreći almanah apsurdne satire zapakovan u The Residents ambalažu.

Na albumu gostuje Lena Lovich i Andy Partridge. Prisustvo Brian Enoa nikada nije dokazano, ali ni demantirano. Jednom su u nekom razgovoru za medije Enoa pitali o ovoj epizodi, na što se ovaj samo zagonetno nasmijao. Znajući Enov opus i slušajući album , hm .. teško se oteti dojmu suradnje, bar u nekim numerama.


The Residents – “Commercial Album” – 06 – “Japanese Watercolor”

U “realnom” svijetu album krči sebi put na sam vrh opusa grupe, ali i utire put inovativnoj promociji. Danas skoro normalno, ali The Residents su te godine, u povodu izlaska albuma, na najpopularnijoj radio postaji u L.A., koja bez prestanka emitira muziku, i ima svoj Top 40!, zakupili vrijeme u kojem traje album i sekvencijalno puštali svaku pjesmu kao „jingle“ za reklamu albuma. Bio je to nesvagdašnji pristupu i prvi ove vrste u muzičkoj industriji. I ne za ništa, zbog prepletanja reklame i promocije, od strane Billboarda je stiglo pitanje, da li je ovo: “act of art or advertising?” 🙂 … .


The Residents – “Commercial Album” – 17 – “Medicine Man”

Omot je intrigantan sam po sebi. Na njemu su lica John Travolte i Barbre Streisand, čime se sadržaj albuma i konzumerizam kao poruka i te kako nadopunjuje. Interesantno je da je na prvim edicijama na stražnjoj strani albuma lista pjesama (namjerno!) pogrešno otisnuta, što je dalo još jedan mali uteg na ionako porukama prepuno izdanje.


The Residents – “Commercial Album” – 32 – “La La”

Kritika je bila jednodušna, kao i kod većine izdanja ove grupe. Primljen je s odobravanjem, a bilo je i panegiričnih izleta u stilu: „”Commercial Album“ is a more of an excuse than satire. Its premise: commercial jingles are the soundtrack to modern life. That’s Amerikun Dadaism for ya”.

Slušajući album i čitajući ove retke, ne mogu se nego složiti!!


The Residents – “Commercial Album” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci