The Spencer Davis Group
„Gimme Some Lovin’“

Listopad – 1966.

Britanska grupa The Spencer Davis Group izdaje singlicu „Gimme Some Lovin’“.

Bio je to samo jedan u nizu bisera ovog sastava, koji će za svog kratkog života stvoriti nebrojeno vječnih rock evergrina.

U stvari, opus Spencer Davis Group sadrži prve evergrine rocka, „Gimme Some Lovin’“, „I am Man“, „Keep on Running“, „Somebody Help Me“ i da ne spominjem više. Sve su ove kompozicije nebrojeno puta izvedene, obrađene od stotine različitih bendova.

Recimo, mnogi ljubitelji muzike će pjesmu “I’m a Man” poistovjetiti sa prvim albumom grupe Chicago (Chicago Transit Authority), ili pak “Gimme Some Lovin'” s Grateful Dead.
Na drugu stranu, The Allman Brothers Band su obradili “Don’t Want You No More”; Three Dog Night pjesmu “Can’t Get Enough of It”; The Blues Brothers, “Gimme Some Lovin”…. i lista se kotrlja i kotrlja …


The Spencer Davis Group – “Gimme Some Lovin'”

Nadalje, niz pjesama ove grupe je bio sastavni dio koncertnog repertoara super grupe Blind Faith, poglavito zbog prisustva Steve Winwooda, koji je i (ko)autor singlice o kojoj danas govorim.

Inače, „Gimme Some Lovin’“ je svojevremeno izazvao o kontroverze, jer je Steve Winwood potpisao kompletno autorstvo, dok je stvarnost nešto drugačija i na štetu kolega iz Spancer Davis Group, Muff Winwooda, Steveovog brata  i samog Spencera Davisa.

Prema priznanju tvoraca, osnovni riff, koji je i proslavio ovu temu, je „posuđen“ od pjesme „(Ain’t That) A Lot of Love“, Homera Banksa. To se tada nije uzimalo za nešto veliko, jer u biti, cijeli pokret je nastao na temelju kopiranja i modificiranja blues standarda. No, to je već neka druga priča.

Steve Winwood će nakon napuštanja Spencer Davis Group osnovati vlastiti sastav Traffic, s kojim postiže zvjezdane trenutke kreativnosti. Isto tako, bit će jedan od osnivača super grupe Blind Faith.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci