The Kinks – „Face to Face“

Listopad – 1966.

The Kinks izdaju četvrti album „Face to Face“.

S prva tri albuma grupa se lansira u prvu ligu otočkog rocka, redovno gostujući na top listama. Njihovi hitovi iz te ranije faze opusa su i dan danas često prisutni u svim medijima, o obradama da i ne govorim.

No, četvrti album donosi skretanje grupe u nešto mekše vode, u kojima su isto tako veoma dobro zaplivali. Ovo je ujedno i prvi album grupe na kojem se nalaze kompozicije koje je redom sve napisao Ray Davies.

Nastanak ovog albuma je protekao veoma dramatičnom stilu. Vjerojatno potpuno iscrpljen pisanjem i nastupima, Ray Davies doživljava nervni slom po samom ulasku grupe u studio. Nekako uspijevaju snimiti album, i po izlasku, izdvaja se singlica „Sunny Afternoon“, koja dolazi na prvo mjesto top liste i time cementira sudbinu albuma, a i same grupe u novom okruženju.


The Kinks – “Sunny Afternoon”

Ovaj uspjeh je uvjerio Raya i ekipu da su sposobni opstati na sceni, te su sljedeći albumi, a bilo ih je u ovoj fazi još pet, manje više slijedili istu formulu.

Interesantno je za napomenuti, da se album „Face to Face“ od strane kritike uzima kao jedan od prvih, ako ne i prvi konceptualni album. Doduše, radi o labavoj poveznici između kompozicija, koje zajedničko imaju socijalnu tematiku.
Možda bi taj koncept bio jači i izraženiji, da je Ray uspio u svom naumu, da pjesme poveže zvučnim efektima. Tako bi dobile privid jedne cjeline. No, diskografskoj kući se to nije svidjelo, te su prisilili Raya da album oblikuje prema klasičnim standardima.


The Kinks – „Face to Face“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci