Ten Years After – „Ten Years After“

Listopad – 1967.

Grupa Ten Years After izdaje istoimeni debut album. Albumu je prethodilo burno razbolje sazrijevanja pod imenom Jaybirds, pod kojim su stjecali lokalnu slavu i time na sebe skrenuli pažnju diskografskih mogula. A ona je donijela ugovor i ono po čemu će ovaj bend i njihov prvi album ostati upamćeni.

S diskografskom kućom Deram (pod-tiketom diskografske kuće Decca), su potpisali ugovor, a da nisu imali ni jedan hit singl. Bio je to povijesni trenutak kad je stvorena atmosfera embrionalnog početka progresivnog booma (šefovi diskografskih kuća nisu razumjeli o čemu se radi, niti su razumjeli tu novu muziku, ali se prodavala i to im je bilo jedino bitno, i stoga su šakom i kapom dijelili ugovore). Nakon tog trenutka diskografska industrija kreće novim smjerom, koji je doveo do kreativne eksplozije koja se protegla do kraja sedamdesetih.

Ten Years After su se ovim albumom etablirali na nacionalnoj sceni, katapultirajući gitaristu Alvin Leeja, koji se s vremenom poistovjetio s grupom i nažalost, s ovim povijesnim odmakom između Alvin Leeja i grupe Ten Years After se stavlja znak jednakosti, što ipak nije pošteno spram ostalih koji su i te kako pridonjeli.


Ten Years After – „Spoonful“

Iako album vrvi obradama, ipak su autorske kompozicije bile kamen koji je prevagnuo pri finalnoj valorizaciji, jer ovaj album je pionir u još jednoj „kategoriji“. Iako možda nije prvi, ali jest najpoznatiji koji je po prvi put donio urbanu, agresivnu verziju bluesa koji je evolucijski prešao u rock.

Dakle, iako s čisto muzičke strane i nije bio velik koliko ga je povijest s pravom uzdigla, ovaj album u biti svoju veličinu poglavito zahvaljuje gore navedenim činjenicama, a tek onda svom sadržaju. No, nasljednici su mu dali za pravo i lansirali Ten Years After među zvijezde i na top liste, na kojima su neprestano boravili, kako na onima koji slave albume, tako i na onima gdje caruju singlice

Istovremeno Alvin Lee je postao jedan od bogova gitare, koji se tih godina okitio epitetom najbržeg gitariste na svijetu. Poslušajte samo živu verziju s Woodstocka, „I’m Going Home“ i sve će biti jasno.


Ten Years After – „Ten Years After“ / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci