Cirith Ungol – „Dark Parade“

Nakon povratničkog albuma „Forever Black“ iz 2020, i EP-a „Half Past Human“ iz 2022., Cirith Ungol je objavio novi album „Dark Parade“.

Album započinje s pjesmom „Velocitiy (S.E.P.)“, s kojom su ujedno najavili nadolazeći album, te su je po prvi put predstavili publici na ovogodišnjem festivalu Keep It True. Sama pjesma ima intenzivan tempo, zbog čega me dosta podsjetila na njihov prvi album, „Frost & Fire“.

„Sailor On The Sea Of Fate“ je inspirirana pričom Michael Moorcocka, čiji lik Elric je maskota benda, a samim time i tematika benda. Ovo je najduža pjesma na samom albumu (otprilike 8 minuta), no, bez obzira na to, nije ništa manje intenzivna od ostatka albuma.

„Sacrifice“ započinje s vokalom Tima Bakera, čiji je specifičan glas zaštitni znak benda, dok su gitare Jima Barazzea i Grega Lindstroma nudile ugođaj kakav je prevladavao na drugom albumu, „King Of The Dead“.

„Looking Glass“, kao što samo ime govori, inspirirano je djelom Lewisa Carolla „Alisa S One Strane Ogledala“. Dok je izvorno djelo L. Carolla veselo štivo, ova je pjesma potpuna suprotnost; teška, mračna i depresivna, kao što je vokalist Tim Baker rekao: „Radi se o tome što se događa kada prodamo ono što nam je drago. Naša duša – ako tako nešto postoji – naše dostojanstvo, naš ponos i sve ostalo što nam pomaže da zapečatimo dogovor u beskrajnoj potrazi za novcem, moći, slavom i dominacijom nad drugima“.

„Dark Parade“ karakterizira duple harmonične gitare u stilu Wishbone Ash, Thin Lizzy i Rush te prelaze u teške, metalne rifove, što je u stvari sam stil benda, dok „Distant Shadow“ započinje s riffovima sličnim kao pjesmi „What Does It Take“, ali s dosta utjecaja poput Judas Priest i pjesme „Victim Of The Changes“.

Album završava s „Down Below“, koji počinje i završava s akustičnim dijelom, na sličan način kao u pjesmi „Finger Of The Scorn“.

Iako se na albumu pojavljuju utjecaji koji su prevladavali na prvim albumima („Frost & Fire“, „King Of The Dead“), album „Dark Parade“ je priča sama po sebi; težak, mračan i depresivan s tematikama poput pesimizam i očaja.

Naslovnicu albuma je radio Michael Whelan s kojim bend surađuje od samog početka svoje karijere. Štoviše, Cirith Ungol je među prvim bendovima koji su koristili ilustracije M.Whelana za naslovnice svojih albuma. (Michael Whelan je čuveni ilustrator Sci Fi & Fantasy žanra, pri čemu je radio naslovnice brojnim  autorima poput S. Kinga, H.P. Lovecrafta, Edgar Rice Burroughsa, kao i glazbenika poput Sepultura, Obituary, Jackson 5, Meat Loaf.)

Za kraj, moram spomenuti izjavu, bubnjara Roberta Garvena: “Bio sam potpuno uronjen u pisanje i izvođenje ovog albuma. Shvatio sam da, kako naša karijera doseže svoj zenit, ovo mora biti savršenstvo knjige Cirith Ungol. Mislim da je prilično jasno da smo doista bili u doživotnom križarskom ratu da podignemo zastavu istinskog metala, kao svjetionik koji će svi slijediti, i dok se kaos spušta.“


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci