In Roots (The Essence Of Blues)
“Na putu”

staro, a novo!

In Roots su neka vrst blues institucije na našim prostorima, dakako ne u klasičnom smislu te riječi, već po unikatnosti. Pozicionirajući se na iskonskoj strani blues lepeze, svoj izričaj su prvenstveno bazirali na obradama standarda root bluesa, ali na specifičan, svoj način. Uzimajući arhaične, pa hajmo reći istinu, skoro zaboravljene standarde s “delte Mississippija”, oblače ih u agresivno urbano ruho i time im udahnjuju novi život, primjereniji trenutku u kojem živimo.

Možda nisu ništa originalno napravili s time, postoje stotine bendova pogotovo vani koji to rade, ali način na koji to oni rade, e to je ipak unikatno. Do te mjere da se (bez oponašanja Led Zeppelina) komotno mogu potpisati ispod većine njih kao autori. Znam, ovo nije baš legalno potkovano, ali činjenice govore za sebe.

I da sve ne bi ostalo na obradama, pred nama je EP „Na putu“, kojeg tvore pet kompozicija, redom autorske u maniri, pogađate, root s agresivnom urbanom crtom.

Lirika je na našem jeziku, ali to ne umanjuje dojam izvora, jer je tematika ljubavna, klasična, ali ne i cendrava. U potpunosti u službi muzike, riječi, iako pričaju priču, doslovno nadopunjuju note i time dolazimo do onog glavnog. Svaka pjesma je kompaktna, samostojna i do grla uronjena u izvorište koje je identificira, ali ne smješta na lokaciju iz koje je sve poteklo. Lokacija je tu u nas, možda u Splitu, možda u Dalmaciji, možda i koji kilometar van nje, ali ne dalje.


In Roots (The Essence Of Blues) – “Put”

Muzika je opaka, urbano bluzerska grmljavina koja obiluje rifovima na gitari, na usnoj harmonici, prepuna ukusnog ritma koji jest da slijedi harmoniku i gitaru, ali banalnost ne stanuje u njemu. Dapače, Ivana maštovito, precizno i nadasve svrsishodno prati logiku kompozicije.
Lovre je vrhunski na usnoj harmonici, vjerojatno u stadiju da i ne razmišlja više o tome kako nešto izvesti, nego na koji način sve skupa emocionalno prenijeti.
I naposljetku Vicko, mag na cigar boxu, gitarama svih vrsta i boja, čovjek koji Pink Floyd standarde svira možda bolje i od samog Gilmoura, u In Roots igra nezamjenjivu ulogu katalizatora, kreatora ukupne slike.

In Roots su do ovog ostvarenje bili prvenstveno koncertna atrakcija. Nemam što skrivati, gledao sam ih nemam pojma koliko puta, i svaki, ali doslovno svaki put, ma koliko znao svaku sljedeću notu, svaki put me na kraju koncerta ostave u nedoumici, „pa pobogu šta je ovo bilo!?


“In Roots (The Essence Of Blues) – “Tko si ti”

EP je snimljen je 2014. godine, da bi mu drugi i onaj finalni život udahnuo Extra Music studio. I sad dolazimo do one posljednje, ali ne i najmanje važne, dapače, produkcija.
Ivan Cinotti Cima je sjedio za (analognim) mix pultom i odradio majstorski posao. Jer izmiksati/ispolirati snimke, a pri tome ne izgubiti ni jedan elektron živog naboja, ne viđamo svaki dan. I što je još važnije, sačuvana je esenca izvornog izričaja, tako da na kraju balade, nadopunjen naziv benda, The Essence Of Blues,  dobiva na punom značenju.

I što više reći?
Ništa, jedino, žal što ispred sebe nemamo cijeli album, ali i to će valjda doći, jednog dana.

Dotle, imamo EP „Na putu“, imamo žive nastupe na kojima trio rastura, imamo jedan poklon svim ljubiteljima muzike u obliku nesvakidašnjeg (pogotovo u današnje vrijeme) benda koji prašnjavo i arhaično pretvara u zlatno i moderno, bluesersko tužno u agresivno brutalno, imamo bend koji svakom notom zaslužuje svaki trenutak vaše pažnje, bilo pred gramofonom, bilo pred binom.


“In Roots (The Essence Of Blues) – “Ubra san to”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci