Rolling Stones & “The Ed Sullivan Show”!

Listopad – 1964.

The Rolling Stones imaju iza sebe prvu američku turneju. Kao dio paketa britanske invazije, turneja je bila uspješna u njenim okvirima, no, ono što je slijedilo prvim nastupom na Ed Sullivan Show, premašilo je sva očekivanja.

Došavši drugi put u Ameriku, Rolling Stonesi po prvi put nastupaju na Ed Sullivan Show. Ta je predstava inače bila emitirana diljem cijele Amerike i tijekom vremena je stekla status neprikosnovene kvalitete. Nastup u ovoj emisiji je postao pitanje prestiža.

Ugostivši the Beatles, otvorila je vrata Britanskoj invaziji i pomogla im da pokore Ameriku. Sada su tu šansu dobili The Rolling Stones. Dobili su šansu da više ne budu jedna od mnogih grupa invazije, već da steknu identitet i s njime i slavu.

Nastup je od same najave protekao u kaosu iz gledališta (TV emitiranje u to vrijeme je bilo u živo – nije bilo snimaka).


The Rolling Stones Live, 25/10/1964, Ed Sullivan Theatre, NY

Za razliku od uglađenih Beatles-a, Rolling Stones su promovirali image „loših momaka“, a tako su se i ponašali.

Tijekom nastupa vrištanje iz publike je bilo toliko glasno da je u jednom trenutku sam Ed uletio u kadar, govoreći da „smanje malo“, kako bi muzičari mogli svirati. Publika je to malo krivo shvatila, kao poziv na bodrenje i onda je došlo do kaosa u studiju.
Rolling Stones su nekako odradili prvi dio nastupa, ali se publika nije nikako smirivala.

Po završetku emisije, Rolling Stonesi su zatvorili show, s obradom teme „Time is on my side“, što je dovelo do još goreg kaosa u studiju.

Nakon emisije, Ed Sullivan kategorično izjavljuje, da nikada više neće pozvati Rolling Stones u emisiju.  No, ovi su već postali toliko jaki, da su nakon toga gostovali još šest puta.

Jedna anegdota iz tog vrmemena i tim povodom:

Kad je manager grupe po drugi put kontaktirao Ed Sullivana, da omogući nastup njegovih pulena, ovaj ga je najprije pitao, da li su počeli upotrebljavati sapun i da li su se malo uredili!!

Bilo kako bilo, doslovno, još za vrijeme trajanja prvog gostovanja u emisiji, Rolling Stones su bili katapultirani u nebeske visine američke scene, odvojivši se od armije invazionih grupa i stekavši svoje ime na tom kontinentu, ime koje dan danas imaju.

Dakako, otpor puritanskog djela Amerike je bio ogroman, od proglašavanja članova sotonama, narkomana i svega negativnog što je išlo uz to. A u novinama su osvanjivali natpisi, tipa, :“ Would You Let Your Daughter Marry a Rolling Stone?“, do pisama bijesnih gledatelja tipa: “Should be ashamed of yourself putting on such trash as The Rolling Stones“.

Sve je to danas dio povijesti, jer Rolling Stones su postali institucija sama za sebe i to ne za ništa!


The Rolling Stones – “Time Is On My Side” / (Live on Ed Sullivan, 1964)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci