“Sunshine of Your Love: A Concert Celebrating the Life & Music of Jack Bruce”

Listopad – 2015.

I napokon je došao i taj dan. Dugo najavljivani koncert posvećen preminuloj legendi na basu, Jack Bruceu je održan.

Na koncertu se našla (okrnjena) krema rocka, Phil Manzanera, gitarista Roxy Music i suradnik Davida Gilmoura, Vrenor Reida iz Living Colour, Ian Andersona iz Jethro Tulla, … .

Ali i jedno ime, veliko, koji se nadvilo nas svim gore navedenim. Najljući neprijatelj, “partner” u nebrojeno tuča na pozornici, pa čak i sudionik u obračunu s nožem, a na drugu stranu, muzički blizanac koji ga je pratio cijelog života.
Ginger Baker!
Pored neograničene mržnje i antipatičnosti jedan prema drugome, predstavljali su ubojitu ritam sekciju i ne za ništa, ritam sekciju zvanu Cream.
Ovom prilikom ću samo taksativno donijeti dvije male storije vezane za ova dva čovjeka. Kad se Ginger Baker preselio u Južnu Afriku, a Jack Bruce ostao u Engleskoj, na pitanje upućeno Jacku, kako se sada osjeća bez prisustva Gingera u Engleskoj?
Ovaj je nonšalantno odgovorio, da mu je drago što ovaj nije više na Otoku, ali da je ipak malo preblizu!
Priča druga. Za snimanja dokumentarca “Be Aware of Mr. Baker”, na sam spomen Brucea, Baker je skočio iz udobne fotelje u kojoj je sjedio i razbio nos momku sa kojim je razgovarao.
Toliko o tome!


Na koncertu je još bila i kći Jack Brucea, Aruba Red i još mnogi drugi, ne tako zvučni i poznati.
Koncert se održao kako je i najavljeno, u dvorani Roundhouse u Londonu.

Sav prilog sa ovog koncerta i budućih video i audio izdanja je išao u dobrotvorne svrhe, organizaciji, East Anglia’s Children’s Hospices, koju je Bruce i za života nesebično pomagao.

Repertoar koji je izveden na koncertu je odabran od strane obitelji Bruce i suzdržavao je mješavinu radova grupe Cream, paralelno sa Jackovim solo radovima. Tu su se još našli i klasici “Tickets to Waterfalls” i “Rope Ladder to the Moon.”
Koncert je prema očekivanju zatvorila vječna “Sunshine of Your Love”, kad su se svi sudionici na ovom koncertu uspeli na binu i zajedno izveli temu koja je postala himna rif rocka.
Prethodila joj je, “We’re Going Wrong“, u kojoj je vokal pjevala Aruba Red.


Atmosferu koncerta možete vidjeti na ova dva videa, no za kraj ipak nešto što i nije baš lijepo.

Naime, ono što nema u službenim objavama, a ima u komentarima na koncert, izgleda da ipak nije sve bilo idilično, dapače. Jer Ginger Baker je napustio binu, (što se i vidi na snimci dolje!), a nakon koncerta je izašla izjava iz njegovog tabora, kako je Baker bio podcijenjen i potisnut u stranu, pa su mu čak i bubnjevi bili maknuti s pozornice prije početka koncerta.
On je trebao odsvirati dvije kompozicije u toku koncerta i posljednju, “Sunshine of Your Love”, na kraju koncerta. Prije samog početka koncerta je došlo do zavrzlame, gdje se više nije znalo tko pije, a tko plača.
O čemu se točno radilo, teško je reći, ali s obzirom na karakter i ćud Ginger Bakera, ….bolje ne spekulirati …

Činjenica jest, Baker je odsvirao dio koncerta i onda je u toku izvođenja „“Sunshine of Your Love” napustio pozornicu.
Na drugu stranu, jedan od pozvanih gitarista (ne navodi se koji?), je isto tako napustio binu, nezadovoljan …

I za kraj, najveći minus, ako se tako može reći.
Znam da je Eric Clapton otišao u mirovinu i da je njegova odluka bila neopoziva (bar u tom trenutku). No, kad se ovaj koncert organizirao, Clapton je još uvijek bio aktivan na pozornici, te ga se moglo (moralo) privoljeti da u ime bivšeg pajdaša s kojim je i sam postao legenda, odsvira bar završnu “Sunshine of Your Love”.
Time bi koncert dobio onu dimenziju i dostojno obilježio godišnjicu smrti Jack Brucea.

Ovako, sudeći prema svemu, pored svih napora obitelji da organizira dostojnu prezentaciju, koncert je ipak ostavio pomalo gorak okus u ustima.

Jack to nije zaslužio!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci