Roxy Music – “Siren”

Listopad – 1975.

Izdvojivši se iz armije glam rock bedova svojim progresivnim pristupom Roxy Music je stekao reputaciju unutar specijaliziranih krugova. Iako je njihova muzika bila dobra „sirovina“ za top liste, rijetko su gostovali na njima, a pogotovo ne na vrhovima. Istovremeno bend je na čelu s Bryan Ferryjem čeznutljivo gledao u pravcu Amerike, jer i pored najbolje volje na tom kontinentu nisu bili ni poznati, a još manje slavni.

Sve se to počelo mijenjati izlaskom albuma „Siren“, koji je izašao u Listopadu 1975. godine. Po samom izlasku albuma bilo je jasno da Roxy Music napokon idu prema svom cilju ne žrtvujući svoj originali izričaj. Jest da su ga malo umekšali i obukli u pitkiju ambalažu za mase, ali još je to uvijek bio Roxy Music (i bez Brian Enoa).

Singlica skinuta s albuma „Love is the drug“ napokon ostvaruje san benda i obitava na gornjim pozicijama top lista diljem svijeta i napokon, Billboarda. Komotno se može reći da su s njome Roxy Music napokon odškrinuli vrata prodoru na američko tržište.


Roxy Music – “Love Is The Drug”

Moramo biti pošteni i priznati da im je u tom „debelo“ pomogla kritika, koja je redom davala pozitivne ocjene pjesmi „Love is the drug“ i naposljetku albumu „Siren“. Svi najugledniji magazini tog doba su ga opisivali u superlativima. Čak je i notorni Rolling Stone ocijenio album kao odličan i najbolji do tada, dok ga je  Creem magazin kroz pero uglednog Dave Marsha proglasio remek djelom.

Stoga je nepotrebno napominjati što je album „Siren“ napravio za grupu i koje mjesto u opusu zauzima, jer nakon njega stvari za grupu, ali i svakog od aktera posebno, nikad više nisu bile iste. Svi su se upisali u gornji razred otočkog rocka.

Nakon ovog albuma Roxy Music ipak donekle mijenja smjer na studijskim izdanjima, (izdavši u međuvremnu album “Viva“, koji je po svim anketama proglašen za jedan od najboljih živih albuma ikad izdanim), povinujući se lideru grupe Bryan Ferryju i njegovim težnjama. Bilo je to neko novo doba, ne manje vrijedno od onog koje mu je prethodilo, već u biti evoluirani izričaj u skladu s vremenom.

Ništa lošeg u tome!


Roxy Music – “Siren” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci