Led Zeppelin – “Led Zeppelin II”

Listopad – 1969.

Prvi album je bio na tržištu, ispljuvan, ignoriran, ismijan.

Još nekako što je to sve skupa dolazilo od kritike, od kojih je većina bila dobro uhljebljena i protiv bilo kojih novosti i mijenjanja, ali kad to isto dođe od strane kolega, s kojima su do prije par mjeseci dijelili iste razrede i ulicu, onda to nije ni malo ohrabrujuće. Da stvar bude gora, ni diskografske kuće se nisu otimale o najnoviju inkarnaciju Yardbirdsa.

Stisnuvši zube, Led Zeppelin kreće na američku turneju i polako, ali sigurno sebi taba stazu koju će godinama nakon toga širiti i naposljetku popločati je zlatom.

Ali do toga ne bi došlo da nije bilo jedne osobe. Ahmet Ertegun, osnivač i vlasnik diskografske kuće Atlantic je bio jedini koji je u četvorici golobradih mladića vidio potencijal i ponudio im ugovor za drugi album.


Led Zeppelin – Whole Lotta Love / Promo

Kako su bili na turneji, preostalo im je da ga snimaju u hodu. Do tada neviđena shema na kraju balade je rodila rađanjem drugog, epskog albuma koji je Led Zeppelin lansirao u nebo. Nije sve teklo glatko, jer album se snimao kako se stiglo. Studio se rezervirao u gradu gdje su imali koncert, te je grupa nakon koncerata ulazila u studio i snimala. Nikada do tada jedan album nije nastao na taj način, a ni nakon njega.

Bilo je na pretek bizarnih situacija, ali jednu nitko nikada nije nadmašio. Kako je album nastajao u različitim studijima, tako je bend nakon svakog snimanja uzimao master traku i nosio je sa sobom na turneji. Bilo je to suludo, ali i jedino moguće u tom trenutku i na tom stupnju tehnološkog razvoja.

Bilo kako bilo, album izlazi devet mjeseci nakon prethodnika i na tržištu eksplodira kao atomska bomba. Nošen vječnim evergrinom “Whole Lotta Love”, album obara rekorde prodaje, a grupa rasprodaje posljednja slobodna mjesta na turneji.

Ovo je album na kojem je izričaj grupe doveden do embrionalnog vrha i time postavio jedne od temelja novom žanru kojeg su kritičari „obožavali mrziti“ , Heavy Rocku i njegovom nasljedniku, Heavy Metalu.

LZ II

Omot albuma je još jedna interesantna priča. Dugo je vremena vladalo mišljenje da je omot nastao montažom i da u biti ne postoji original. No, istina je na drugoj strani. Album je predstavljen kao “brown bomber“, (Joe Louis?), što je očita aluzija na sadržaj albuma. Omot je to trebao podcrtati, donekle i jest, ali ipak ne u potpunosti, jer postoji original koji je upotrjebljen za omot. Radi se o fotografiji iz Prvog Svjetskog Rata, a na slici je čuveni Baron von Richthofen (The Red Baron) i njegov “Flying Circus”.
Poanta je u tome što je ovo bila slika pilota eskadrile lovaca, a ne bombardera.

No, danas, pola stoljeća od izlaska „smeđeg bombardera“, koga je još briga.

I za kraj, kuriozitet, art verzija, tursko izdanje albuma:


Led Zeppelin – “Led Zeppelin II” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci